Започна най-големият бирен фестивал в света

Бира Снимка: Pixabay

Прочутият германски фестивал на бирата "Октоберфест" беше тържествено открит в Мюнхен, предаде ДПА.

Тазгодишното издание на фестивала започна по традиция точно в 12:00 ч. местно време, когато кметът на Мюнхен Дитер Райтер отвори първата бъчва с бира, изричайки традиционното: "Ozapft is" ("Отворено е" - на баварски диалект) и после подаде първата халба на баварския премиер Маркус Зьодер.

Тази година се очакват поне 6 милиона посетители на световноизвестния бирен фестивал в Германия. Нещо повече, тази година фестивалът ще продължи с два дни повече от обикновено - той е удължен след първия уикенд на октомври до вторник, 3 октомври, когато е и националния празник, посветен на обединението на Германия.

Събитието обаче е леко помрачено от факта, че тази година литър бира струва между 12,60 и 14,90 евро, което е с около 6,1 % повече от предходната година. За първи път на територията на фестивала ще се предлага безплатна питейна вода от четири автомата, предаде БТА.

Около 600 полицейски служители ще се грижат за сигурността по време на бирфеста. На място ще има и 450 парамедици и 55 лекари. Отново от съображения за сигурност на територията на фестивала е забранено да се носят по-големи чанти и раници.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене