Петър Стоянов и Гергана и Соломон Паси на 80-годишния юбилей на Лех Валенса

Гергана и Соломон Паси също ще са гости на Лех Валенса.

На 29 септември президентът (1997-2002) Петър Стоянов е поканен в Гданск, Полша, на тържественото честване на 80-годишния юбилей на легендарния водач на “Солидарност” и бивш полски президент Лех Валенса и 40-годишнината от връчването на Валенса на Нобеловата награда за мир. Преди 5 г. Стоянов бе сред почетните гости и на 75-годишнината му.

В Гданск ще бъдат и председателят на “ПанЕвропа” Гергана Паси и президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси. Те ще връчат лично тазгодишната награда за европейски принос “Проф. Иван Шишманов” на Лех Валенса. Това ще е четвъртият път, в който се връчва учредената през 2017 г. награда.Досегашните носители на европейската награда са: Симеон Сакскобурготски (2017 г.), Петър Стоянов (2019 г.), Володимир Зеленски (2022 г.).

 

Петър Стоянов с Лех Валенса и бившия украински президент Виктор Юшченко през 2018 г.
Петър Стоянов с Лех Валенса и бившия украински президент Виктор Юшченко през 2018 г.

Иначе преди Гданск Петър Стоянов има други пътувания. Той замина за Ню Йорк, където ще вземе участие в събитията на редица престижни международни организации, съпътстващи Генералната асамблея на ООН. Ще се включи в годишния форум на Глобалната инициатива на президента Клинтън, чийто член е от създаването ѝ през 2005 г. Стоянов ще присъства и на форума на международната организация “Конкордия” като член на политическия лидерски съвет, чиито членове са и бившият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, бившият премиер на Испания Хосе Мария Аснар, Чери Блеър и др.

Петър Стоянов ще вземе участие и в заседанието на доверителния съвет на международния център за толерантност и диалог Низами.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи
Защо е полезно да плачем?
ТЕСТ: Познавате ли етикета на телефонните разговори?

Напишете дума/думи за търсене