Галин Стоев разплака Мария Бакалова

Мария Бакалова гледа постановката "Хага" в Народния театър

Пълна зала, нестихващи аплодисменти и украинската посланичка на премиерата на "Хага" в Народния театър

Холивудската звезда Мария Бакалова се просълзи на постановката "Хага" на режисьора Галин Стоев на пиесата на Саша Денисова в Народния театър, чиято премиера бе на 19 септември.

"Самата аз написах пиесата, а сега плаках на нея. Галин ме направи Шекспир", каза след представлението авторката Саша Денисова. Впечатляващ е трагическият мащаб на режисьора, каза още тя.

Това е третата постановка в света на пиесата, посветена на войната на Путин в Украйна. Преди това е поставяна в Познан, Полша, и в Бостън. И даже текстът се променя в движение. Последната поправка била след смъртта на Евгений Пригожин. Неговата роля на сцената на Народния театър се изпълнява от Юлиян Вергов. Самият Путин бе изигран от актрисата Радена Вълканова, а Васил Драганов е Рамзан Кадиров. Впечатляващи роли имат и младата Кремена Деянова като Момичето и Радина Кърджилова като прокурорката от съда в Хага.

Сред публиката бе и украинската посланичка Олеся Илашчук.

Украинската посланичка Олеся Илашчук във фоайето на Народния театър след представлението "Хага"
Украинската посланичка Олеся Илашчук във фоайето на Народния театър след представлението "Хага"

След пиесата имаше среща разговор с авторката и режисьора. Именно на нея Саша Денисова разказа как полските актьори в Познан само били чували за хората около Путин, които на практика са реални персонажи в пиесата. Не знаели обаче кой какъв е. Затова Денисова включва в първата част на спектакъла техни монолози, в които всеки се представя. Едновременно с думите на актьорите на екран се прожектираха образите на истинските хора от Путиновото обкръжение.

Пиесата е за европейците, за американците, за целия свят и така става по-лесна за разбиране, обясни авторката.

Галин Стоев, Саша Денисова и преводачът от руски Владимир Бернер на среща с публиката след постановката "Хага" в Народния театър
Галин Стоев, Саша Денисова и преводачът от руски Владимир Бернер на среща с публиката след постановката "Хага" в Народния театър

Сюжетът разказва за войната през фантазия, родена в главата на момиченце, което си играе в руините на познатото си всекидневие, унищожено от бомбардировките. В нея се преплитат елементи от политическата и идеологическа реалност, фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии. Главната героиня - Момичето, си представя как Путин заедно с хората си е изправен пред съда в Хага и то самото измисля какви да са екзекуциите на военните престъпници.

Идеята за образа на Момичето хрумва на Денисова в театрална лаборатория в Полша, в която участват украински деца. Те самите разказвали на авторката без емоции. Едното дете й обяснявало как е бил бомбардиран любимият му пазар, откъдето дядо му купувал извара. Така Момичето става събирателен образ, а зад всяка негова реплика се крие конкретен образ, каза Денисова.

"Плача не защото съм написала пиесата, а защото познавам децата", обясни авторката.

Украинката Саша Денисова прави социален и политически театър в Москва, когато войната започва. Тогава тя напуска руската столица. По думите й нямало как да остане в страна, която бомбардира майка й и баба й.

Спектакълът, продължил 2 часа и 10 минути, изправи публиката на крака и предизвика дълги аплодисменти, непрестанни викове "Браво" и сълзи в очите.

Сцена от постановката
Сцена от постановката

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Поставиха под попечителство Брайън Уилсън от групата "Бийч бойс"
Криско отбелязва пълнолетие на сцената, ще пее старите си хитове в “Арена София”
Зейн Малик след връзката си с Джиджи Хадид: Не успях да намеря любовта
Африканският черен сапун – новият хит за вашата кожа
Най-опасните диети

Напишете дума/думи за търсене