Ходене пеша - лесно и ефективно

Искате да влезете във форма, но без да се претоварвате със спортуване, или просто да се заредите с енергия. Ходенето пеша е точно за вас. То действа разтоварващо, помага да се борим с излишните килограми и тренира мускулите, без да натоварва прекалено сърцето.

Наистина, когато тренирате усилено всеки ден, постигате по-бързо резултати, но с ходене пеша също можете да влезете във форма и това дори е по-щадящия вариант за организма и резултатите са по-постоянни.
Ако човек отдавна не се е занимавал с физическа дейност и иска да влезе във форма, не е подходящо веднага да се отдава на няколкочасови тренировки всеки ден. Една седмица, през която всеки ден да ходите определено време пеша, е много подходяща като загряващ вариант за по-нататъшни сериозни тренировки. Но освен като подготовка, ходенето пеша може да е и единствената помощ при възвръщането на добрата форма.
Ходенето пеша е много подходящо и за зареждане с енергия и тонус. То не изморява като другите тренировки, а и не иска нито специално място, нито време за практикуването му.
То е много подходящо, защото стимулира сърдечно-съдовата система, помага за изгаряне на калориите и предпазва от остеопороза.

Колко?
Специалистите твърдят, че най-добър ефект имат 30 минути ходене през ден. Добре е да редувате пет минути бързо с пет минути бавно темпо. Ако много се уморявате обаче може да започнете само с десет минути и постепенно с всяка разходка да увеличавате времето с по пет минути.

Къде?
Естествено най-добре е да сте в парка. Чистият въздух е от основно значение за постигане на ползите от ходенето пеша. Благоприятно е да сте и на планина, защото там естествения наклон допълнително ви кара да тренирате мускулите си. Най-важното е обаче да не се преуморявате, за да не натоварите прекалено сърцето си. Ако нямате тренинг, недейте веднага да се юрнете да изкачвате някой връх. Тренирайте постепенно и малко по малко увеличавайте натоварването си.

С какви обувки?
От основно значение за ходенето пеша са обувките. Не ги подценявайте. Оптималният вариант е те да са специални обувки за дълго ходене пеша. Това със сигурност означава да оставите обувките с високи токчета в шкафа, защото иначе рискувате вместо ползи, да си навлечете вреди. За да има ефект от ходенето пеша, обувките трябва преди всичко да са ви удобни и да не пречат на нормалната ви походка. Недейте да си мислите, че понеже никой няма да ви гледа в парка, можете да се разхождате със старите си обувки. Наистина в това няма нищо срамно, но е вредно за краката.

С какви дрехи?
От основно значение е не как изглеждат дрехите с които спортувате, а дали са ви удобни. Не бива да сте с прекалено тесни панталон или блуза, а трябва да се чувствате комфортно в екипа си. Материите също са от значение. В никакъв случай не бива да ви запарват. Важно е да подберете и подходящо бельо. Препоръчително е да сте със спортен сутиен и удобни памучни бикини. Ако сте без сутиен рискувате гърдите ви да увиснат и да се отпуснат по-бързо. Но и следете да не е прекалено тесен, защото все пак трябва да дишате дълбоко. Бикините също трябва да са ви удобни и е препоръчително да не са прашки, за да не се впиват в тялото ви.

Походката

Начинът, по който вървите също е важен. В никакъв случай недейте да падате с цялата си тежест изведнъж върху цялото стъпало, а се стремете първо да стъпва петата и след това пръстите. От значение е и стойката на тялото. Стремете се да държите гърба изправен. Не ръкомахайте излишно с ръцете. Дръжте ги леко свити до тялото и естествено ги движете напред-назад.

Преди и след

Хубаво е винаги като начало да направите няколко упражнения за разгряване - например клякане и подскоци. Друг вариант е просто да започнете серията с бавно ходене, като постепенно увеличавате скоростта. Хубаво е поне първите 10 минути да вървите съвсем бавно. Трябва да завършите тренировката си отново с бавно темпо - 5-10 мин, и с няколко упражнения за разтягане.

С кого?
Разходките с приятел/ка са много по-приятни, отколкото да вървите сам/а из парка. Така времето ще минава по-бързо и докато си обмените всички клюки, ще се окаже че сте вървели цял час. Ако все пак се разхождате сами, е най-добре да си вземете MP3 player. Няма нищо по-стимулиращо за движението от хубавата музика.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене