Какви са корените на футболист №1 на България според bTV?

Кирил Десподов

“Българин с македонски корени” се оказа Кирил Десподов според късните новини на bTV, които бяха поверени на бившата Мис България Гергана Гунчева в сряда вечерта.

Това хвърли в потрес футболни фенове и потребители на фейсбук, които започнаха да се възмущават.

Гафът наистина е сериозен, защото “северните” ни съседи, които се намират на югозапад, отдавна опитват да привлекат и футбола към каузата на антибългарщината.

Така преди години се появиха статиите за големия македонски футболист Димитър Бербатов, роден в Благоевград, израснал в Марикостиново.

След това заради интервю на Димитър Якимов, че всъщност не е роден в София, както се смяташе, а в селце в близост до Скопие, легендата на ЦСКА и националния отбор бе обявен за първия македонец, играл на световно първенство през 1966 година в Англия. “Историчарите” обаче явно бяха пропуснали факта, че Митата всъщност прави дебют на първенство на планетата 4 години преди това на шампионата в Чили.

Родът на Кирил Десподов, който е  трикратен футболист №1 на България, всъщност е един от старите в Кресна, една от люлките на родния футбол.

Бащата на Десподов - Васил, имаше доста магазини в областта, а сега държи и автомивка. Къщата се намира в т. нар. Гара Пирин, или Стара Кресна. Градчето на пътя за Гърция е единственото в цяла България извън големите градове, което е с две железопътни гари - едната от другата са на около 3 километра.

Кирил напуска Кресна едва на 12 години, за да започне да тренира в академията на “Литекс” в Ловеч, откъдето тръгва кариерата му.

От Кресна е и бившият вратар на ЦСКА Иван Караджов, който наскоро си прекрати кариерата. Там са родени Янко Сандански, Тодор Праматаров, който още държи рекорда на елитната ни група с 6 гола в един мач, Захари Донев и много други.

Въпреки че са родени в Кюстендил, в китното градче са израснали и братята борци Васил и Георги Илиеви, които след това станаха известни покрай групировката ВИС-2. Те са учили в местното школо.

Кресна възниква след 1926 година като Гара Пирин. Тя е призната за гарово селище без административен акт през 1934 г. През 1956 г. населението на м. Ново село е преброено заедно с населението на Гара Пирин. През 1959 г. към Гара Пирин е присъединена м. Крива ливада с Указ № 582/обн. 29.12.1959 г. С Указ № 1582/обн. 29.09.1978 г. е обявено за град и преименувано на Кресна, а дотогавашното село Кресна - на Стара Кресна.

Интересното е, че местният “Перун” на няколко пъти даде път на “Пирин” (Благоевград) и други клубове, които в крайна сметка стигнаха до елита. В момента “Перун 1978” е трети в областната група след “Локомотив” (Дамяница) и “Ветрен” (Полена).

Близостта на Солун до Кресна може би е и една от причините Десподов да избере точно местния гранд ПАОК, за да продължи кариерата си, след като поиска трансфер от “Лудогорец”.

Кирил вече дебютира в местното първенство в дербито срещу “Арис”, като негов гол бе отменен заради засада на съотборник.

Реално всички искат да имат Десподов, след като пресаташето на ПАОК го нарече “елин”, след като разпространи видеото, на което той пее гръцки хит на новите си съотборници. Такава била традицията в клуба, където игра навремето и Димитър Бербатов. Все още обаче не е ясно точно какво е изпълнил рекордьорът по голове в националния отбор, когато рита за тима.

“24 часа” потърси bTV, като от телевизията се оправдаха с лапсус на водещата. След това от телевизията поискаха и официален въпрос по казуса и малко по-късно отговориха, че нямат коментар.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Характеристики на 5-те вида лидери
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене