Целувката на Брежнев и Хонекер, запечатана от Барбара Клем, в изложба, посветена на Германия

Братска целувка между Леонид Брежнев и Ерих Хонекер, 30-годишнина на ГДР, Източен Берлин, 1979

120 исторически черно-бели снимки на немската фотографка са до 22 октомври в Софийската галерия

Братската целувка между лидерите на СССР Леонид Брежнев и на ГДР Ерих Хонекер, съвременните германски политици Хелмут Кол, Вили Бранд и Ангела Меркел, както и едни от най-известните личности от света на изкуството, културата и модата като Анди Уорхол, Клаудия Шифър, Карл Лагерфелд, Йозеф Бойс и други са запечатани в кадрите на немската фотографка Барбара Клем.

Именно те са част от 120-те черно-бели фотографии, представени в гостуващата изложба в Софийската градска художествена галерия (СГХГ). Озаглавена “Барбара Клем. Светлина и тъмина. Фотографии от Германия”, тя показва снимки на една от най-изявените хроникьорки на съвременна Германия от областта на политиката, културата и икономиката. Експозицията беше открита на 20 септември в присъствието на куратора Матиас Флюге и може да бъде разгледана до 22 октомври.

Акцент са кадрите, направени в Източна и Западна Германия преди и след Обединението. А снимките от падането на Берлинската стена и Обединението са кулминацията.

Анди Уорхол, Франкфурт на Майн, 1981
Анди Уорхол, Франкфурт на Майн, 1981

В своето творчество Клем успява да улови противоречиви и всекидневни ситуации от социалната действителност, прави снимки от демонстрации и протести, показва живота на имигрантите, както и на различни масови прояви, културни събития и градски пространства.

Много от нейните фотографии са се превърнали в “икони на съвременната история”. Тя умело съчетава документалното и художественото в своите кадри, което рядко се среща в германската журналистическа фотография. Снимките ѝ показват едни от най-важните области на обществения живот във Федерална република Германия, Германската демократична република и в много други държави.

Клаудия Шифър и Карл Лагерфелд, Музей на модерното изкуство, Франкфурт на Майн, 1994
Клаудия Шифър и Карл Лагерфелд, Музей на модерното изкуство, Франкфурт на Майн, 1994

Барбара Клем е родена на 27 декември 1939 г. в Мюнстер, а детството си изкарва в Карлсруе. Там тя преминава тригодишно обучение в портретно студио.

През 1959 г. започва работа в националния всекидневник “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, където първоначално произвежда печатни плаки и работи във фотолабораторията. А след това снима събития от изкуството, културата и политиката.

Ангела Меркел, Рето Франсиони, Германска фондова борса, Франкфурт на Майн, 2008
Ангела Меркел, Рето Франсиони, Германска фондова борса, Франкфурт на Майн, 2008

През 1989 г. получава наградата “Д-р Ерих Саломон”, а от 1992 година е член на Академията на изкуствата в Берлин и Бранденбург в секция “Филмово и медийно изкуство”. От 2000 г. е почетен професор по фотография в Университета за приложни изкуства в Дармщат. Сега живее във Франфуркт на Майн.

Днес, 21 септември, от 18 ч ще има и лекция на куратора Матиас Флюге. Изложбата се представя в партньорство с Гьоте институт - България. Безплатни турове за разглеждането ѝ ще има в три поредни съботи на 30 септември, 7 и 14 октомври от 15 ч. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Поставиха под попечителство Брайън Уилсън от групата "Бийч бойс"
Криско отбелязва пълнолетие на сцената, ще пее старите си хитове в “Арена София”
Зейн Малик след връзката си с Джиджи Хадид: Не успях да намеря любовта
Африканският черен сапун – новият хит за вашата кожа
Най-опасните диети

Напишете дума/думи за търсене