Как да поддържаме косата бляскава и еластична

Качествена защита на косата, освен чрез правилното хранене, се осигурява и от съдържанието в козметичните продукти и добавките към храната на компоненти, които:


- забавят процесите на стареене на косата;
- са възстановяващи и подхранващи протеини;
- поддържат алкално-киселинния баланс в тялото;
- са витамини за регенерация на епителните клетки , поддържащи синтеза на кератина;
- са витамини за защита от свободните радикали;

Обърнете внимание как се храните

- За здрава и лъскава коса е най-важна водата. Една четвърт от обема на косъма се дължи на водата в него, а косата е гъвкава и мека само, ако е достатъчно хидратирана.
Като поемате течности в изобилие пречиствате организма си от отрови и поддържате косите си блестящи.


- Есенциалните мастни киселини омега 3, 6 и 9 са важни за подобряване структурата на косъма, за предпазване от изсушаване и начупване и поддържане жизнеността на косата. Те могат да се внесат в организма единствено чрез храната или като хранителни добавки. съдържат се и в много козметични продукти за коса за локално приложение.


- Консумирайте повече ядки, риба и морски дарове. За да сте сигурни, че си осигурявате нужното количество омега мастни киселини, приемайте по 1 г на ден качествен екстракт от рибено или ленено масло.


- Ако в храната липсва достатъчно желязо, косата изпитва глад за кислород. Може да се приема като хранителна добавка, но желязо има в овесените ядки, червените меса, зеления грах и фасула, в копривата и в много листни зеленчуци.
Не приемайте големи количества добавки с желязо, ако не сте се консултирали с лекар за доказана желязодефицитна анемия.


- Падането на косата до голяма степен се дължи на накъсването на косъма, особено при дългите коси. Добавените аминокиселини в козметиката за коса и приети през устата проникват дълбоко и косъмът и неговата обвивка се заздравяват и стават устойчиви на накъсване.
У нас се предлагат различни шейкове, съдържащи комбинации от аминокиселини, които бързо се усвояват от организма, много минерали и витамини, важни за доброто състояние на косата. Използвайте ги за междинно хранене през деня, разтворени в достатъчно количество вода.


- Протеините изграждат корена на косъма. Богати на протеини са всички животински продукти - месо, мляко, яйца. Има ги и в зърнените храни и ядките.


- Цинкът в организма контролира производството на колаген и предотвратява косопада. Осигурете си го с морски храни, месо, ядки. Съдържа се и във всички мултивитаминни и мултиминерални препарати.


- Пигментацията, блясъкът и растежа на косата зависят от наличието на мед, която засилва усвояването на витамин С и синтеза на колаген.


- Стридите и скаридите съдържат достатъчно количество мед, минералът може да се набави и от черен дроб, пресни зеленчуци, ядки и семена. Не го приемайте като самостоятелна хранителна добавка, защото количеството му в комбинираните препарати е достатъчно.


- Витамините В и С се грижат за здравината на косъма , подпомагат растежа и предотвратяват цъфтенето. В месото, млякото, яйцата, ядките и рибата има и витамин В, а витамин С съдържат кивито, всички цитруси и зелени листни подправки.


- Растението алое вера е източник на над 200 полезни компоненти, сред които ферменти, минерали, моно- и полизахариди, което обяснява широкото му присъствие в козметичните средства, включително и тези за коса.
Обогатете храненето си с прием на гелове за пиене от алое вера, сутрин на гладно по 50 мл. и използвайте богатата гама от хипоалергенни козметични препарати с екстракти от целебното растение.


Балансираното хранене, в съчетание с добре избран и дозиран прием на хранителни добавки от широката гама на нутрикозметиката, ще осигури не само здрава и блестяща коса, но и физическо здраве .

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене