Калин Врачански е прикрит арогантен тип в новия филм “След сезона”

Калин Врачански като Методи по време на снимките на “След сезона”

Като те видя на сцената, знам, че нещо лошо ще се случи, казва за ролите му приятел на актьора

Стела, която притежава малко заведение и няколко стаи за гости в красив черноморски залив, живее в очакване изчезналият ѝ преди 11 години съпруг да се върне. Единственото, което ѝ вдъхва надежда, е това, че някой често ѝ звъни по телефона от неразпознаваем номер и мълчи и тя е убедена, че така укриващият се някъде по света неин любим ѝ дава знак за себе си. Но всичко се променя, когато в един момент изследователят спелеолог (човек, който изучава пещерите - б. а.) Асен нахлува в живота ѝ.

Това накратко е сюжетът на новия български филм “След сезона”, чиято премиера ще бъде на 29 септември по кината.

Йоана Буковска-Давидова, Пенко Господинов и Калин Врачански са само част от имената, които играят в дебютната за режисьора Иван Панев продукция. Той е по-познат от множеството си роли в киното и сериалите, като е участвал в “Откраднат живот”, “Съни бийч”, “Домашен арест” и други. 

Йоана Буковска-Давидова и Пенко Господинов в "След сезона"
Йоана Буковска-Давидова и Пенко Господинов в "След сезона"

Панев специално избира и кани актьорите за филма си. Така Калин Врачански, докато имал представление във Варна, получил предложението да влезе в ролята на Методи. Прочел сценария, харесал го и се включил в репетициите и снимките.

“Иван беше много подготвен. Макар че е негов режисьорски дебют в киното, той има доста филми зад гърба си”, казва Врачански. Ролята си определя като на “прикрит арогантен тип”.

“Аз съм антагонистът във филма, моята роля е поддържаща там

Тя е такава, която обяснява целия филм в даден момент”, разказва той.

Именно заради неговия натюрел режисьорът Иван Панев избира Врачански за тази роля. “Той носи в себе си силата, ума, изобщо способността на един човек да се превърне в страшилище”, обяснява Панев в страницата на филма в инстаграм. 

Интересното е, че сюжетната линия е създадена специално за определен актьор и това е Йоана Буковска, която влиза в главната роля - тази на Стела. Идеята за филма е на сценаристите Дочо Боджаков и Марин Дамянов, като сценарият е създаден преди повече от 10 години. Писан е за Буковска заради нейното излъчване и умението ѝ да се превъплъщава в героини със сложен и противоречив характер.

“Снимахме филма през 2021 г. - през октомври и ноември, бяхме в Синеморец и околностите”, обяснява Врачански. Дивият плаж Силистар и пещерите също са основни локации за снимките на “След сезона”. А кадрите, заснети в пещерите, са на Пенко Господинов, който влиза в ролята на Асен. 

Пенко Господинов и Калин Врачански в сцена от новия филм
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ СТРАНИЦА НА “СЛЕД СЕЗОНА”
Пенко Господинов и Калин Врачански в сцена от новия филм СНИМКИ: ИНСТАГРАМ СТРАНИЦА НА “СЛЕД СЕЗОНА”

Тъй като това е период, през който артистите имат повече ангажименти и са по-активни, на хората от екипа често им се налагало да пътуват напред-назад за представления. “Беше доста натоварен период”, казва актьорът. Но пък имали късмет с времето.

Впрочем последното превъплъщение на Врачански в телевизията беше това на Борис Донков в сериала по Нова тв “Братя”. Двете роли доста се различават. “Все пак Борис беше човек, който търси справедливост”, добавя той.

А един от любимите му образи е този на Васко във филма на Мартин Макариев “Вила Роза” от 2013 г. “Това беше много интересна роля за мен, може би това е един от първите български хорър филми”, обяснява той. 

Врачански и Герасим Георгиев-Геро в представлението “Бел Ами”
 СНИМКА: МАЛЪК ГРАДСКИ ТЕАТЪР “ЗАД КАНАЛА”
Врачански и Герасим Георгиев-Геро в представлението “Бел Ами” СНИМКА: МАЛЪК ГРАДСКИ ТЕАТЪР “ЗАД КАНАЛА”

Врачански е играл и в комедийни, и в криминални продукции, но най му допадат драматичните. “Имам един приятел, който ми казваше:

“Аз тебе като те видя на сцената и знам, че нещо

лошо ще се случи”, разказва Врачански.

Добре му е обаче и когато снима комедии. Така много се забавлявал на снимките за сериала “Господин X и морето”. Там той си партнира със Светломир Радев, с когото са колеги още от ВИТИЗ. По време на снимките се случвало на Врачански толкова да му става смешно, че чак сълзи му потичали. “Когато си притиснат от времето и когато не можеш да спреш смеха в теб, наистина става драматично, защото не може да си свършиш работата”, признава той. Даже му се е случвало в края на снимачния ден непрекъснато да се появяват лапсуси, заради което отменяли снимките за следващия ден.

Много се разсмива на сцената особено когато си партнира с Асен Блатечки. “Той ме изтезава и понякога нарочно ме мъчи.” С Герасим Георгиев-Геро също се получавали забавни случки. Така по време на спектакъла “Бел Ами” двамата правели много лапсуси, заради което непрекъснато ги избивало на смях. В един момент чак не смеели да се погледнат в очите, за да не избухнат в още по-голям кикот.

Първата роля на Калин Врачански е още в училище, когато е в 5-6-и клас. “Тогава по никакъв начин не съм осъзнавал, че след време ще се занимавам с това.” До късно обаче не знаел, че има място, където се учи за актьор. “Все пак аз съм от много малък град и информацията по онова време не беше така достъпна. Едва в 11-и клас разбрах, че съществува академия, в която някакви хора се учат как да играят и да бъдат професионални актьори”, казва той.

Как яде череши от дървото

- с това най-първо актьорът свързва детството си. “С моите приятели като деца ходехме и крадяхме череши от лозята на разни хора и ги ядяхме”, спомня си той. Една нощ цялата групичка малчугани се събрали и влезли в черешова градина, която за беда била напръскана с препарати. Едно от децата се натровило и стигнало до болница. 

“Аз съм от малък град, който предлагаше прекрасно детство. Имахме реки около нас и летата ни бяха изпъстрени от най-различни приключения във водата, по височини и по скали”, разказва той.

Извън актьорството Врачански много обича спортовете - сноуборд, кайтсърф. Преди време много му допадал и уейвбордът, но след като пострадал, го оставил настрана. Продължава да кара мотор, но вече не толкова активно.

Сам е правил и някои от каскадите за филми. Когато снимали сериала “Стъклен дом”, Врачански държал сам да заснеме сцената, при която трябвало да скочи отвисоко в язовир “Искър”.

До края на годината му предстоят две премиери. Едната е на представлението “Метаморфози” на режисьора Стайко Мурджев, което ще се играе в театъра в Благоевград. Другата е на спектакъла “Съкровищата на Силвестър” по текст на Анжел Вагенщайн, в който ще си партнира с Асен Блатечки.

 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене