Грижете се за ръцете си

Защо точно ръцете най-напред издават възрастта на жената? Защото кожата им е с такава структура, която не може сама да се защитава. На горната си повърхност тя съдържа много малко мазни жлези, а на дланите изобщо няма. Освен това в състава на кожата на ръцете се съдържа 4-5 пъти по-малко вода, отколкото в кожата на лицето. Това означава, че ръцете ни имат потребност от повече внимание и грижи.

Миете ли ги правилно?

Може да звучи странно, но много от нас правят това неправилно. Мийте ръцете само с вода със стайна температура. Студената вода прави кожата груба и удебелена, тя се зачервява, напуква се и започва да се бели. Но и твърде топлата вода не е полезна - тя силно я обезмаслява и изсушава.
Внимателно ги избърсвайте
Много от нас пренебрегват това правило, особено, когато мият ръцете си на обществени места. За да се избегне напукването, подсушаването е необходимо след всеки контакт с водата.


Избирайте си подходящ сапун

Мийте ръцете си с мек тоалетен сапун, най-добре глицеринов. Използвайте и течен сапун. В него има добавки, които предотвратяват пресъхването на кожата.
Не забравяйте за пилинга
В домашни условия за ръцете можете да използвате всеки пилинг за тяло. Той се нанася след като сте излязла от ваната или след като сте си направила ваничка за ръце. Втривайте го с кръгови масажиращи движения. Това ще улесни отстраняването на вроговените клетки от горния слой, което пък ще помогне на проникването на активните вещества от кремовете и маските в кожата.


Ползвайте домакински ръкавици

Химическите средства, които се съдържат в препаратите за миене влияят пагубно на кожата на ръцете. Тяхното въздействие предизвиква нарушаване на имунитета на кожата и води до заболявания като алергични дерматити и екземи. Купете си ръкавици, които отговарят на размера на ръката ви. Добре е да са по-тънки, за да са ви по-удобни. Пазарът вече изобилства с такива.

Защитен крем

Като алтернатива на ръкавиците нанасяйте защитен крем. Наистина това на пръв поглед изглежда съмнително и не толкова универсално. Все пак е по-добре, отколкото нищо. Ако наистина не ви е приятно да работите с ръкавици, то поне намажете ръцете със защитен крем. Той покрива кожата със защитен слой и я предпазва от външни разрушителни въздействия. След работа измивайте крема с топла вода.

Подхранващ крем

В идеалния случай трябва да използвате подхранващ крем след всеки контакт на ръцете с водата. Но всъщност, достатъчно би било, ако го правите веднъж или два пъти на ден. Ако не отделите поне това внимание на ръцете си, по кожата им ще се появят ситни бръчици, пигментни петна дори пукнатини, през които могат да проникнат микроби и да доведат до по-тежки проблеми.

Стари изпитани рецепти

- Ако искате да изчистите петна от кожата на ръцете си, получени от слънчево изгаряне или друг вид пигментация, вечер преди лягане ги мажете с рициново масло.
- Избелващо и омекотяващо действие има и сокът от прясно изцеден лимон. Оставете го да действа 10-15 минути, след което изплакнете.
- Кожата на ръцете ви ще стане мека и гладка, ако нанесете върху нея утайка от кафе за около 10-15 минути.

Маски

Поне веднъж в седмицата правете маски. Те омекотяват, овлажняват и подхранват кожата на ръцете, стимулират процесите на нейното възстановяване. В състава на готовите маски могат да присъстват витамини, глицерин, масла, ланолин, мед, екстракти от женшен, алое, лайка. Много козметични марки особено на големите фирми имат специални маски за ръце - овлажняващи, с водорасли или избелващи.
Всъщност най-често като маски се използват просто мазни кремове за ръце. Нанася се много плътен слой и така се престоява 10-15 минути. Остатъкът от маската се сваля с хартиена салфетка, после ръцете се измиват с вода. Може да се правят и маски през нощта. Ръцете се намазват плътно с крем, отгоре се слагат найлонови ръкавици, като тези, с които се боядисва коса, а върху тях - памучни. Тази маска се сваля сутрин.

Масаж на ръцете

Той стимулира лимфо- и кръвообращението, сваля напрежението от мускулите и сухожилията, а също така активно влияе на рецепторите, с които е богато снабдена кожата на ръцете. Най-често се използва класическият масаж - поглаждане и разтриване, а също така и точковия, който се прилага в акупунктурните точки. За масажа е най-добре да използвате подхранващ крем за ръце. По принцип ние си правим самомасаж когато нанасяме крема на ръцете си втривайки го с поглаждащи движения от началото на пръстите нагоре към дланта и китката. Полезно е да се правят и пощипвания - пак от началото на пръстите към китката като прихващаме кожата с възглавничките на палеца, средния пръст и показалеца. Масажът повишава тонуса на мускулите, които с годините отслабват и увисват. И накрая не забравяйте за ставите - с кръгови движения масажирайте всеки пръст и всяка става поотделно.


Гимнастика на ръцете

Гимнастическите упражнения имат за цел да отстранят напрежението и умората, които се натрупват в ръцете през деня. Освен това при еднообразна работа, когато ръцете се намират дълго време в едно и също положение е възможно да се деформират. Всяко упражнение се изпълнява по 8-10 пъти, като гимнастиката не отнема повече от 5-10 минути.
1. Движете пръстите като че ли свирите на пиано.
2. За да свалите напрежението разтръскайте малко ръцете, а след това въртете китките по посока на часовниковата страна и после обратно.
3. Поставете ръцете на масата. Сгъвайте и разгъвайте дланите в юмрук.
4. Поставене лактите на масата. Сгънете дланите в юмрук, после рязко ги разтворете, като изпъвате пръстите силно напред и раздалечени един от друг.
5. Разтворете длани, опънете пръстите и ги свивайте един след друг по ред като започнете от малкия и стигнете до показалеца.

Парафинотерапия

Това е една от най-известните процедури за ръце в козметичните салони. На кожата се нанася крем, след това ръцете се покриват с топъл течен парафин. При стайна температура той постепенно започва да изстива, затова на ръцете се слагат целофанови ръкавици, а отгоре - хавлиени. Това забавя процеса на изстиването на парафина. В резултат на дълбокото загряване изчезва болката в ставите и се намалява напрежението в мускулите и сухожилията. Под действието на топлината се разширяват порите и се усилва отделянето на пот и мазнина. Подобрява се микроциркулацията и се увеличава количеството вода в повърхностния слой на кожата. Парафинът не й позволява да се изпарява и така кожата се овлажнява и тонизира.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене