Смисълът на човешкото съществуване според дервишите е да познаем себе си

Дервишите се поздравяват с един невероятен за нас израз - ашколсун! Ние го разбираме като "браво!", буквалният му превод е "да бъде любов", но поздравът означава "нека любовта да бъде с теб". Какъв по-светъл поздрав от този? Спираш да виждаш в света около себе си врагове, а навсякъде виждаш приятели.

Вярват в безсмъртието на душата

Дервишите са мистиците на изтока. Наричат ги въртящите се мъдреци заради невероятния танц, с който са известни. Те предават в ислямския свят езотеричното знание, трупано хилядолетия. Вярват в прераждането - нещо, в което ислямът не вярва. Смятат, че смисълът на човешкото съществуване е да познаем себе си. Че трябва да гледаме на себе си като на безсмъртна божествена частица. Обществото им е част от суфизма - учение на мъдростта, чиято цел е духовно преобразяване и съвършенство. В основата на суфизма са любовта и предаността. Учителят на дервишите и суфите е поетът-мистик Мевляна Джалал ал-Дин Мухаммад Руми. Той смята, че Бог е по-близо до нас, отколкото ние самите сме близо до себе си. Убеден е, че търсейки отговорите на въпросите, които ни вълнуват, най-добре можем да ги открием в себе си. Едно от най-важните неща е да отделяме време на себе си и да наблюдаваме собствените си мисли и чувства.

Въртящите се мъдреци приемат живота като изпитание

Истинските дервиши не стават монаси и не бягат от обществото, за да живеят отделно. За тях истинският отшелник, може да бъде такъв и в най-оживения град на света, защото отшелничеството не е външно и показно, то е духовно.
Дервишите живеят в ритъма на другите хора. Те са търговци, собственици на галерии, адвокати, занаятчии, с всичко се занимават. Но те гледат на живота си като на изпитание. Смисълът му за дервиша е не да се затвори в себе си, а да помага на останалите. Когато попиташ истинския дервиш откъде идва, той никога не казва - идвам от град Коня или от другаде, истинският дервиш отговаря - идвам от Бога и вървя към Бога. Тогава ти става ясно що за човек е.

Тези мъдреци говорят за няколко етапа на познания. Първият етап е на познанието, което ни е дадено чрез книгите и училището - до този етап всички стигаме. Но особено важен според тях е етапът, в който научаваме за света вътре в нас, като се обърнем към себе си. Те са убедени, че единственият начин да преценим хората около нас е, като обърнем внимание как се чувстваме в тяхно присъствие. Ако се налага да се държим различно и да се променяме, за да им се харесаме, то тези хора не са за нас. Ако обаче хората, които ни заобикалят, ни карат да бъдем такива, каквито сме в самата си същност, то това са нашите "огледала", нашите приятели и спътници в живота.

Ако искате да изживеете вълшебството на танцът на дервишите, посетете гр. Коня, Турция, където те всяка година на 17 декември празнуват смъртта на своя учител Руми, който е роден в Персия, но е живял и творил в Коня. Не случайно празнуват смъртта му, защото той самият така е поискал, казвайки в часа на кончината си да не тъгуват за него, а да празнуват сватбата му с вечността.

Целият материал прочетете в новия брой на сп. "Всичко за жената".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене