Павел Койчев запълни "Райко Алексиев" с 30 фигури, бурни аплодисменти и много почитатели

Павел Койчев по време на изложбата си "Homo sapiens - възпоменание"
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Петър Стоянов, Вежди Рашидов и Вили Лилков бяха сред гостите на изложбата на Павел Койчев "Homo sapiens - възпоменание" в зала "Райко Алексиев" днес

"Ще кажа нещо, но то ще бъде кратко. За мен е чест и привилегия, че вие сте мои гости. Много ви благодаря, затова че сте тук и по този начин зачитате моя труд", лаконичен бе Койчев. 

Бурни аплодисменти и пълна зала посрещнаха скулптора тази вечер. Един след друг се редяха и всички почитатели на Койчев, за да го поздравят и да се здрависат с него. 

И тъй като не само творецът, но и гостите бяха силно развълнувани, се наложи съпругата на Павел Койчев - Калина, да въведе ред в залата и да обяви без наличието на микрофон, че официалното откриване на събитието започва. "Моля за тишина! Съпругът ми ме помоли да ви кажа, че откриването започва. Извинете ме за гласа", каза с нотка хумор тя. 

Скулпторът с Георги Лозанов. Отзад - Любен Генов
Скулпторът с Георги Лозанов. Отзад - Любен Генов

Експозицията на скулптора откриха медийният експерт Георги Лозанов и председателят на Съюза на българските художници (СБХ) Любен Генов. 

"Павел Койчев е много скулптори едновременно. Този негов художествен образ е най-красивото доказателство за неговия идеализъм, което прави толкова велико изкуството му", каза Лозанов. 

Вежди Рашидов беше сред гостите на експозицията.
Вежди Рашидов беше сред гостите на експозицията.
Койчев събра много от почитателите си в зала "Райко Алексиев".
Койчев събра много от почитателите си в зала "Райко Алексиев".

Сред гостите бяха бившият президент Петър Стоянов, Вежди Рашидов и кандидатът за кмет на София Вили Лилков. Да разгледат изложбата дойдоха още художникът Емил Стойчев, бившият ректор на Софийския университет Иван Илчев, Румен Воденичаров, Мирослав Боршош, Дими Стоянович и проф. Станислав Памукчиев. 

С 30 фигури, направени от стиропор и отнели една година да бъдат завършени, Койчев разказа историята на човека в изложбата си “Homo sapiens - възпоменание” в зала "Райко Алексиев" в СБХ. Скулпторът пресъздаде 7 подтеми в експозицията си - огъня, лова, земеделието, създаването, масата, фър-люш (идва от люшкането на малко дете) и изпращането. 

Скулпторът разговаря със свои почитатели.
Скулпторът разговаря със свои почитатели.
Георги Лозанов, Павел Койчев и Любен Генов (от ляво надясно)
Георги Лозанов, Павел Койчев и Любен Генов (от ляво надясно)

Павел Койчев - един от най-талантливите ни съвременни художници, е роден през 1939 г. в София. Завършва “Скулптура” във Висшия институт за изобразително изкуство “Николай Павлович” през 1966 г., а първата му самостоятелна изложба е през 1982 г. Той взема участие в изложението “Световни художници на хилядолетието” в централата на ООН в Ню Йорк, както и в представянето на България на Международното биенале във Венеция през 2002 и 2012 г.  

Една от фигурите на Койчев
Една от фигурите на Койчев

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Поставиха под попечителство Брайън Уилсън от групата "Бийч бойс"
Криско отбелязва пълнолетие на сцената, ще пее старите си хитове в “Арена София”
Зейн Малик след връзката си с Джиджи Хадид: Не успях да намеря любовта
Африканският черен сапун – новият хит за вашата кожа
Най-опасните диети

Напишете дума/думи за търсене