Повече фибри в дневното меню

Растителните продукти съдържат фибри (целулоза), които са много полезни за човешкия организъм. Ако желаете да отслабнете, е добре да приемате храни, богати на тези влакна. Има два основни вида фибри: разтворими и неразтворими. Храните от животински произход не ги съдържат.

Разтворими фибри

Те помагат за намаляването в кръвта на LDL ("лошия") холестерол и от друга страна спомагат за поддържане на нормални нива на HDL ("добрия") холестерол. Намират се в плодовете и зеленчуците, както и в някои житни растения - например овеса. В по-големи количества се съдържат в изсушения грах, боба и лещата.

Неразтворими фибри
Те са по-устойчиви на процесите на храносмилане и могат да бъдат открити в началния си вид в долните отдели на дебелото черво. Този тип фибри се съдържат главно в пълнозърнестите храни и основно в пшеницата. Неразтворимите фибри играят основна роля в предотвратяването на запека.

Както разтворимите, така и неразтворимите фибри са необходими за доброто здраве. Храните, богати на фибри, имат ниско мастно съдържание и са много подходящи при намаляването на телесното тегло, както и са основна съставна част на диетите, препоръчвани на диабетици, и на тези, които трябва да ограничават мазнините в храната си.

Устойчиви захари
Подобно на другите фибри те се съдържат в житните растения, зеленчуците и плодовете. Някои от тези захари като добре разграждащи се стават по-устойчиви, когато се охладят след топлинна обработка. Пример в това отношение е нишестето на картофите. Някои зърнени храни като царевицата, съдържаща големи количество амилоза, са много добър източник на резистентни захари. Някои по-нови продукти се изработват с брашно от именно такава царевица.

Как помагат фибрите
В дебелото черво фибрите се разграждат частично чрез бактериална ферментация с образуването на много важни за нормалната чревна функция мастни киселини. Фибрите заемат голям обем и свързват излишната вода. По този начин намаляват риска от развитие на запек, хемороиди, както и на рак на дебелото черво.

Диетите с високо съдържание на фибри са особено полезни при профилактиката на сърдечно-съдови заболявания. Те се разграждат сравнително бавно, това осигурява по-бавно повишение на кръвната захар и по този начин са полезни за болните от диабет.

Какво количество фибри трябва да бъде приемано дневно
Препоръчва се то да е приблизително 30 грама. Повечето от нас приемат по-малко от 20 грама дневно. За да се достигне максимумът, увеличаването на количеството на приетите фибри трябва да става постепенно.

Хранителните фибри абсорбират големи количества вода. Ето защо те трябва да се приемат с достатъчно количество течности. Имайте предвид, че при прекалената им употреба може да се развият анемия, образуване на много газове и парадоксалният ефект на забавена чревна дейност.

Храни с ниско съдържание на фибри са плодови и зеленчукови сокове, мазна храна, храна, приготвена в заведения за бързо хранене, захарите, а също така и продуктите, приготвени от рафинирано бяло брашно.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какво става с очите, ако гледаме 3 часа на ден в екран
Великденски вицове и смешки
Има ли връзка между Христос и египетските пирамиди?
Христос воскресе, скъпи читатели!
Честито Възкресение Христово!

Напишете дума/думи за търсене