5 стъпки за добра имунна система

За да избегнете повалянето на легло, отсега подсилете имунитета си и той ще ви се отблагодари с добро здраве.

Здрав сън
- Първият признак, че умората надделява, е постоянната сънливост. А недоспиването може да доведе до хронична преумора - отпадналост, бързо изтощение, раздразнителност, депресия. Тогава имунната систева рязко се влошава. И ако липсата на питателна храна може да се компенсира с пиенето на витамини, то недоспиването се наваксва само със зрав сън. Затова:
- спете поне 7-9 часа
- наложете си режим да ставате и лягате в точно определено време
- спете в проветрена стая
- обърнете внимание накъде е сложено леглото ви, най-добре е главата да е на север
- в леглото само се спи или се прави любов, а не се четат служебни документи

Правилно хранене
- Храната ни дава цялата енергия, от която се нуждаем. Обикновено през зимата хапваме повече месо и сладкиши. Те обаче са тежки за обработване и по-добре се откажете сега от тях. Затова:
- яжте най-малко по три пъти на ден
- храната трябва да е разнообразна, за да доставите на тялото повече микроелементи и витамини
- хапвайте предимно млечни и соеви продукти, те съдържат много белтъчини, които образуват защитни антитела и серотонин - хоромона, отговарящ за доброто настроение
- нека менюто ви съдържа повече зеленчуци, богати на витамин С - броколи, брюкселско и обикновено зеле, както и лимони, мандарини, портокали.

Борба със стреса
- Той е най-големият враг на имунната система. Обикновено като резултат от стреса идват високото кръвно, учестеното сърцебиене, обилното изпотяване, ускореното дишане. Понякога есктремните ситуации са дори полезни, стига организмът да е пригоден за справяне с тях. Иначе се задействат разрушителните механизми, които влияят върху някои органи. Първо започваме често да боледуваме от грип и респираторно-вирусни инфекции, появява се опасност от исхемична болест на сърцето, хипертония, гастрит, алергични реакции, нарушена обмяна на веществата. Затова:
- поговорете с някой близък за проблема, който ви тревожи
- отпуснете психиката, като натоварите физиката - 1-2 часа на ден 2 пъти в седмицата, например с плуване, ски, фитнес
- релаксирайте, отпускането на мускулите намалява значително чувството за безпокойство, опитайте с гореща вана, сауна, лек масаж

Борба с вирусите
- И през пролетта вирусите не спират да ни нападат. При това се чувстват най-добре във влажна и топла среда като градския транспорт например. Болестотворните бактерии попадат в нашия организъм по въздушно-капков път, т. е. чрез вдишване. Ето защо дори най-обикновената настинка може да намали силата на имунната система за доста време. По-добре болестта на бъде предотвратена, отколкото после да се борим с нея. Затова:
- ако е възможно, не общувайте с болни хора, избягвайте многолюдните места особено по време на грипна епидемия
- проветрявайте често стаята,където работите или живеете, тъй като кислородът възбужда имунната система, въздухът пречи на бактериите да се "струпват" на едно място, а и не се размножават вирусите
- поддържайте постоянна температура в помещението
- внимавайте с климатиците, защото с тяхна помощ имунната система става все по-слаба, тъй като организмът не може да компенсира разликата на температурата в офиса и на улицата

Повече движение
- Движението и кислородът се грижат за добрата работа на имунната система. Достатъчно ви е само половин час да се разходите на чист въздух, и имунните клетки значително ще се увеличат, а оттам и съпротивлението на организма към различните болести ще нарастне. Затова:
- редовно ходете на разходки
- правете утринна гимнастика, за да запазите добра физическа форма и да поддържате имунната система
- ако досега сте карали ски, то през пролетта ги заменете с 3 км бързо ходене или 30 минути непрестанно ходене


Каляването

Най-добрият начин да закалите организма си и да се предпазите от вирусите и бактериите е често да посещавате сауната. Благодарение на силното отделяне на пот се изхвърлат токсините, което улеснява работата на имунната система. Рязката смяна на температурата има същия ефект - редуване на топъл със студен душ, обливане на ръцете и ходилата с хладка вода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Великденски вицове и смешки
Има ли връзка между Христос и египетските пирамиди?
Христос воскресе, скъпи читатели!
Честито Възкресение Христово!
Подкаст: Криели от Деси Бакърджиева, че прапрабаба й била актриса, разбрала от учебник във ВИТИЗ

Напишете дума/думи за търсене