Последен сезон за "Полово възпитание", който вероятно е тийнкомедия №1 на ХХI век

Четвъртият сезон на “Полово възпитание” - може би най-важният и вероятно най-революционният тийнейджърски сериал за този век на стрийминг платформите, върви по Netflix. Действието вече се развива в ново училище, героите стават повече, а химията между тях - все по-малко.

След като учениците от “Мърдейл” вдигат бунт срещу строгите правила на нафталиновата директорка във финала на третия сезон, училището е лишено от финансиране и затваря. Мислещите главно за секс ученици от горните класове са изпратени да завършат средното си образование в друг колеж - “Камендиш”. Странно, но местните тийнейджъри се оказват по-отворени, политкоректни и прогресивни от пришълците. Но пък там глобяват даже и за най-невинните клюки.

Младият секстерапевт Отис Милбърн (Ейса Батърфийлд) решава да продължи да помага на връстниците си в сърдечните им дела и на новото място. Но се оказва, че в колежа той има сериозна конкуренция - успешната видеоблогърка О (Тадеа Греъм), за която той е сигурен, че е откраднала идеята му за училищна терапия. Отис моли бившата си приятелка Ръби Метюз (Мими Кийн), която в “Мърдейл” беше най-популярна от момичетата, да му помогне да отмъкне клиентите от съперничката.

В същото време се усложняват отношенията на момчето с гаджето му Мейв Уайли (Ема Маки), която е заминала в САЩ да учи литературно писане. Там тя също си има неприятности, сблъсквайки се с консевативния подход към преподаването.

Дон Леви, който играе много по-неприятен персонаж, отколкото в много по-неприятния сериал “Идолът”, прави на салата текста за Мария Бронте - починалата на 11 години сестра на писателката Емили Бронте, чиято роля Маки между третия и четвъртия сезон играе във филма “Емили”.

А пък у дома Отис е досъсипван от майка си Джийн (Джилиън Андерсън), която току-що е родила дъщеря си и се е развела с шведското си гадже дърводелец, но вече се напъва да води предаване за секс по местната радиостанция.

Паралелно най-добрият приятел на Отис Ерик Ефионг (Шути Гатва) търси новото си аз в религиозна общност, която не е много готова да приеме хомосексуалността му. Не особено интелигентният му бивш приятел Адам Гроув (Конър Суиндълс) става ратай във ферма и прекъсва образованието си. Някога твърде строгият баща на Адам - Майкъл (Алистеър Петри) омеква и с всички сили се опитва да си върне благоразположението на бившата си жена.

Ейми Гибс (Ейми Лу Ууд) още не се е оправила от психологическата травма - година по-рано опитват да я изнасилят в автобуса, и се сближава с парализирания си съученик Айзък Гудуин (Джордж Робинсън).

Спортистът Джексън Маркети (Кедар Уилям-Стърлинг) разучава нови сексуални практики и търси донора за сперма, благодарение на когото се е появил на бял свят. Небинарната Кейл Боумън (Дуа Салех) си блъска тестотсерон и преживява труден период заради сложностите трансджендърния си период.

През 2019 г. създателката на “Полово обучение” Лори Нан успява някак си да съживи жанра на тийнейджърската секскомедия, който се смяташе за окончателно погребан в епохата на woke културата.

Както стана ясно от сериала, за секса при младите и първите им любовни трепети може да се говори задушевно, иронично и не толкова пошло, разрушавайки понякога сексистките, хомофобски и всякакви други вредни стереотипи, които определяха жанра благодарение на предишни класики в него от рода на “Американски пай”.

С помощта на разнищването на проблемите на поколението Z “Полово възпитание” разказва на зрителите всичко, което те искат да знаят за секса, но се притесняват да попитат. Терапевтичната романтична комедия с елементи на образователно видео в ютюб веднага се превърна в един от най-успешните британски сериали през този век. При това този хит на Netflix се харесва повече от възрастната аудитория, отколкото от младежта.

Последният сезон на шоуто е пак де факто образователен филм на тема сексуално възпитание, в който се изследват секстингът (вид виртуално общуване, което включва изпращане на снимки, клипчета, съобщения от сексуален характер към някого), изпращането на голи снимки, отношението на съвременната християнска църква към хомосексуализма, булингът в долните училищни класове, страхът от рак, етиката на немоногамията. Но на четвъртия сезон пречи изобилието от нови герои и сюжетни линии.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Характеристики на 5-те вида лидери
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене