След 5 месеца затворена в ателието, Аделина Йотова показва 18 приказни пейзажа от несъществуващи места

“През капките вода”

Изложбата “Отвъд видимия свят” се появява след 10-годишна пауза, в която тя преподава изкуство на деца и възпитава своите 3 собствени

“Приказни, фантастични и живописни” са картините пейзажи в изложбата на Аделина Йотова “Отвъд видимия свят”.

18 платна, всичките с размер 100/120 см и нарисувани с маслени бои, могат да бъдат видени в артгалерия “Виваком” от 17 до 28 октомври 2023 г.

В продължение на почти 5 месеца - от юни досега, художничката се затваря в ателието си, за да остави своя отпечатък над белите платна. Решава да нарече и експозицията именно “Отвъд видимия свят”, защото нарисуваното - предимно пейзажи, представя реалността, но и неумишленото желание на Йотова да избяга от нея. На платната художничката рисува пейзажи, но местата, които те пресъздават, са измислени.

Самата тя се занимава с изкуство цял живот.

“От новородена съм

заобиколена с творчество”,

казва Аделина. Баща ѝ е художник, затова и като дете, а и след това тя се навърта най-често около ателието му.

Като малка има много мечти. Първо иска да стане световноизвестна балерина, а след това актриса. “За съжаление, нямах данните за това”, смее се Йотова. Но любовта ѝ към рисуването надделява над всичко останало. Определя го не като хоби, а като страст, която остава за цял живот. Благодари и на своя съпруг и приятелите си за безусловната подкрепа.

“Неустоима жажда”
Снимки: Личен архив
“Неустоима жажда” Снимки: Личен архив

“Когато човек се занимава с изкуство, не е така лесно и леко”, допълва тя. Оказва се обаче, че най-голямото ѝ вдъхновение са не преподавателите ѝ от академията или дори класиците от цял свят, а нейният баща. Двамата нямат нищо общо в “изказа си върху платното”. Докато той рисува сюрреализъм с конкретиката във фигурите, при Йотова тези елементи не стоят в основата на произведенията ѝ. А и природата е “неизчерпаем източник на енергия, сили и вдъхновение”.

Аделина не се опитва и да прилича на другите художници. Рисува с цялата си душа, но винаги остава изненадана от крайния резултат. Често се случва и несъзнателно да се усмихва, докато рисува. “Малко граничи с лудостта, но е хубава емоция”, казва още художничката.

Вече 10 години Аделина Йотова преподава в училище, чийто основен профил  е “Изкуства”. Децата кандидатстват там след 7-и клас, като от 8-и до 12-и изучават по-разширено приложни и изящни изкуства, както и история на изкуството.

Художничката започва да работи там на шега по заместване, но се оказва, че контактът с тези таланти много ѝ харесва. Иска да разбере дали може да прави и друго извън ателието. Оказва се, че не само може, но и наистина ѝ допада и ѝ се удава. Десет години по-късно тя все пак успява да съчетава и необходимото уединение в ателието, за да създаде поредния шедьовър, но и да продължи да учи децата на изкуство. “По време на ваканции, защото съм и с три деца, мои лични”, смее се Йотова. Макар да не ѝ е лесно, все пак се справя повече от успешно. 

Аделина Йотова
Аделина Йотова

За последно изложба прави през 2013-а. Година по-рано

започва да преподава,

затова и спира със

самостоятелните си изяви,

тъй като в началото предизвикателството да жонглира и с едното, и с другото не се оказва никак лесно за преминаване. 

И така десет години по-късно идва ред Йотова отново да направи своя самостоятелна изложба - “Отвъд видимия свят”. А колко точно са на брой до този момент, не знае, защото не ги е броила. 

Аделина Йотова е родена в София на 26 юни 1977 г. Завършва Националната художествена академия със специалност “Текстил” през 2003-а.

Самостоятелни изложби прави в Цюрих, Пловдив, Пазарджик и още няколко в София. Участва и многократно в общи експозиции, сред които проект “Абсолют” и “Ателиета Париж” в София, както и в пленера “Харта за правата на човека” в Синеморец.

Официалното откриване на “Отвъд видимия свят” е на 17 октомври 2023 г. и може да бъде видяна до 28 октомври в галерия “Виваком Арт Хол Оборище 5”.

Още една от красивите картини на Йотова
Още една от красивите картини на Йотова

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Поставиха под попечителство Брайън Уилсън от групата "Бийч бойс"
Криско отбелязва пълнолетие на сцената, ще пее старите си хитове в “Арена София”
Зейн Малик след връзката си с Джиджи Хадид: Не успях да намеря любовта
Африканският черен сапун – новият хит за вашата кожа
Най-опасните диети

Напишете дума/думи за търсене