Оперни звезди пеят “Я кажи ми, облаче ле бяло” в Брюксел, където Ран Босилек написва текста

Солистите от "Опера Д'Аморе" на европейска сцена

“Я кажи ми, облаче ле бяло” прозвуча в изпълнението на оперни певци в посолството ни в Брюксел преди дни. Текстът на любимата на всички българи песен е на Ран Босилек, написан в белгийската столица през 1916 г., когато авторът е студент по право там.

Импровизираният концерт сега се случва, докато артистите от спектакъла са на първото си турне в Нидерландия и Белгия, което завърши на 15 октомври именно в Брюксел. Дни по-рано - на 11 октомври, в посолството гостуват оперните звезди Еделина Кънева, която ръководи Музикалния театър в София, Илина Михайлова, Росен Ненчев, Рейналдо Дроз, Елеонора Филипони и световният тенор Дарио ди Виетри. Разговорите на чаша вино в един момент преливат в музикални изпълнения, с които артистите поздравяват продуцента на спектакъла Деян Василев за рождения му ден.

Междувременно “Опера Д'Аморе” бе представен с огромен успех в Антверпен, Гент, Ротердам, Лиеж и Брюксел. Това е първият тур на представлението в Европа след успеха на премиерата в зала “Арена София”, когато сред гост- солистите е и световната звезда Хосе Карерас. Малко по-късно постановката гостува и в Кувейтската национална опера.

“Опера Д'Аморе” е изцяло български спектакъл от идеята до реализацията, като редом с нашите солисти участват и световноизвестни оперни певци. Той е иновативен за класическата музика, тъй като в него се смесват киноефекти, опера и балет.

Екипът на спектакъла "Опера Д'Аморе" в Европейския парламент
Екипът на спектакъла "Опера Д'Аморе" в Европейския парламент
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене