Леа Коен разкри своята гледна точка за Холокоста на Балканите

Миналата седмица в Софийската градска художествена галерия писателката и бивш посланик на България в Брюксел и в Берн Леа Коен представи новата си книга „Ти вярваш" от издателство „Ентусиаст".

Книгата е разтърсващ разказ в осем епизода за едни от най-драматичните събития в новата българска история. Това е документално-есеистична проза за сложната истина за спасението и не-спасението на евреи в Царство България и в съседните му страни.

Основана на дълги проучвания и огромен документален материал, книгата „Ти вярваш" предлага на читателите гледната точка на Леа Коен върху темата за Холокоста и свързаните с него събития в Царство България и в съседните му страни през периода 1940-1944 година.

В нея за първи път се анализират и публикуват някои нови документи от швейцарските дипломатически архиви, които разкриват една непозната страница: драматичната битка за спасението на 4500 деца от Македония и Беломорска Тракия, завършила с трагичен неуспех. Книгата „Ти вярваш" съдържа богат и в голяма степен непознат снимков материал, събран от авторката от лични и частни архиви, от Държавна агенция „Архиви", от архивите на Германия, от изследователските фондове на Холокоста в Йерусалим, Вашингтон и Скопие.

Книгата представи литературоведът, историк, българист и славист проф. д-р Яни Милчаков, бивш посланик в Полша, Словакия, Сърбия и Черна гора. „За пореден път книгата на Леа Коен ни напомня, че Холокостът е отворена рана, която не се лекува нито с бурно мълчание, нито с дипломатично премълчаване, нито с безплодни спорове има ли или няма изконно геноцидни народи", с тези думи проф. Яни Милчаков откри вечерта. „Тази книга няма как да бъде написана без емоция и съпричастност, но за да бъде излекувана болката, трябва да имаме памет за добротo. Тази памет за добро трябва да съдържа и истината", сподели Леа Коен.

Сред официалните гости на премиерата бяха посланикът на Израел в България Н. Пр. Шаул Камиса Раз, журналистите Петър Волгин и Никола Стойнов, изследователят Румен Аврамов, политикът Йордан Соколов със съпругата си, журналисти от телевизии и радио, както и много представители на еврейската общност в България, читатели и почитатели на авторката. По време на събитието Леа Коен представи ексклузивно документалния филм на американския документалист Ед Гафни „Празните товарни вагони". Закупилите книгата получиха като комплимент DVD копие от филма, който тематично проследява събитията, отразени в книгата.

Книгата „Ти вярваш" беше представена пред делегатите по време на провелата се в началото на октомври конференция „Да опознаем миналото си", организирана от Българския Хелзинкски комитет, чиято цел бе да се обсъди цялостно дейността на българската държава по отношение на българските евреи по време на Втората световна война.

След официалната премиера на книгата в Софийската градска художествена галерия Леа Коен ще има и срещи с читатели в страната, като първите от тях ще бъдат в Пловдив на 16 октомври от 17:30 ч. в Народната библиотека „Иван Вазов" и в Стара Загора на 23 октомври от 18:00 ч. в Регионалната библиотека „Захарий Княжески". През следващите месеци са предвидени представяния на книгата в чужбина.

 

За Леа Коен

Леа Коен е родена в София, завършва „Пиано" и „Музикознание" в Българската държавна консерватория и посвещава много години на музиката. Завършва образованието си в Утрехт, Холандия, където специализира История на съвременната музика и театър.

През 1990 г. е избрана за народен представител във Великото народно събрание от СДС и през следващото десетилетие се занимава активно с политика и дипломация. Основател и художествен директор на агенция за културен обмен „Арденте", с която осъществява десетки проекти за културен обмен с България. По настоящем живее в Швейцария, без да прекъсва редовните си връзки с България. Изнася лекции в редица страни като писател и политик. Член е на Швейцарския съюз на писателите и на швейцарския ПЕН клуб.

Леа Коен е автор на осем романа, една пиеса и няколко разказа. Нейни произведения са преведени на немски, английски, испански, сръбски и албански език. Романът ѝ „Консорциум Алтернус" има голям успех в немския превод на Томас Фрам (под името „Империята Калдерон") и в рамките на няколко месеца през 2010 г. за него в международната преса (Германия, Австрия, Швейцария, САЩ) излизат около 100 рецензии и публикации. Романът е номиниран за Европейската награда за литература. В края на 2012 г. ще излезе и на испански език.

Друг неин роман - „Преследвачът на звуци" - е в основата на игрален филм, чиято премиера се очаква през 2013 г.

Леа Коен е канена в качеството си на писател да изнася лекции и беседи в много страни, между които Германия, Австрия, Швейцария, Белгия, Босна, Турция, Македония.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене