Изтребител от снимките на "Междузвездни войни" е продаден за 3 млн. долара

"Междузвездни войни". СНИМКА: Официален сайт Star Wars

Миниатюрен изтребител "Екс уинг", използван при снимките на поредицата "Междузвездни войни", беше продаден на аукцион през уикенда за 3 млн. щатски долара, съобщи БТА, позовавайки се на АП.

Търгът, който събра сума от 13,6 млн. щатски долара, представи предмети, колекционирани и създадени от холивудския дизайнер Грег Джейн. Джейн почина на 76 г. през миналата година.

Според Джо Мадалина, изпълнителен вицепрезидент на тръжната къща "Херитидж окшънс" и дългогодишен приятел на Джейн, този търг е представил наследството на един истински майстор на специални ефекти, който в същото време е бил и голям колекционер.

Грег Джейн е носител на награда "Оскар" и има номинация за "Еми". Кариерата му продължи почти половин век. Сред предметите, колекционирани от Джейн, има костюми, реквизит, сценарии, произведения на изкуството, фотографии.

Червеният изтребител "Екс уинг" е използван във филма от 1977 г. "Междузвездни войни: Епизод IV - Нова надежда". Цената от 3,1 млн. щатски долара е достигната, след наддаване на двама колекционери, казаха представители на аукционната къща. Костюм на щурмовак от "Междузвездни войни" беше продаден за 645 000 щатски долара. Скафандър от филма на Стенли Кубрик "2001: Космическа одисея" от 1968 г. беше продаден за 447 000 долара.

Грег Джейн е бил голям почитател на поредицата "Стар Трек", още преди да започне да работи по франчайза. Някои от предметите, продадени на аукциона, са от тази поредица - например космическият кораб "СС Ботани Бей", който достигна цена от 200 000 щатски долара. Фазер от "Стар Трек" беше продаден за 187 000 щатски долара, а трикордер - за 175 000 щатски долара.

Джейн е израснал в Лос Анджелис. Той е начело на екипа, работил по кораба майка във филма на Стивън Спилбърг "Близки срещи от третия вид" от 1977 г. Моделът, който изглежда огромен на екрана, в действителност е с дължина 1,5 м. Днес този космически кораб е част от колекцията на Смитсоновия национален музей на въздухоплаването и космонавтиката във Вашингтон. Малък модел на кораба майка, който е с дължина едва 12 см, беше продаден за 55 000 щатски долара на търга през уикенда.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Характеристики на 5-те вида лидери
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене