Розовите кичури - не си отиват от мода, издават артистичност, смелост и романтика

Социоложката доц. Татяна Буруджиева носи лилави
 и розови кичури.
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Тренд са сред тийнейджърите, които се влияят от кей-поп културата

Смелост, екстравагантност, артистичност, но и романтика издават розовите кичури в прическата. Те никога не си отиват от мода, защото се появяват в различни нюанси и комбинации през годините. Със сигурност придават забележителна и уникална визия и веднага грабват вниманието. Ако жените желаят да разнообразят прическата си по нетрадиционен начин, изборът с розови или лилави кичури е много подходящ. Но все пак има тънкости и детайли, на които задължително трябва да се обърне внимание.

“Светлите кичури, особено активните и екстравагантни цветове, са избирани от по-младите хора. С ярките кичури съзнателно или не човек цели да бъде забелязан”, разказва фризьорът Атанас Темнилов. Според него K-pop (корейската) култура има голямо влияние при подрастващите. “Това е много тенденциозно от почти две години. Тийнейджърите са запалени по корейските изпълнители и актьори, които пък носят много ярки цветове на косата. Дори и като подстрижка са екстравагантни”, казва Темнилов. Той обаче е категоричен, че такъв тип прическа трябва задължително да бъде съобразена със статута и положението в обществото, защото розовите коси винаги се набиват на очи и веднага се запомнят. 

Някои жени избират ярките цветове кичури, дори когато са с тъмна коса. 
СНИМКА: АТАНАС  ТЕМНИЛОВ
Някои жени избират ярките цветове кичури, дори когато са с тъмна коса. СНИМКА: АТАНАС ТЕМНИЛОВ

“Трендът с розови коси беше преди 2-3 години по света, но при нас винаги идва със закъснение. Последната тенденция е да не са изцяло розови, а да са на сектори, кичури или т.нар. face-fraiming (от анг. - рамка около лицето).

Модерно е да са

пастелнорозови цветове”,

разказва фризьорът Васил Атанасов. Сега се продават най-различни тонери и бои, които оцветяват косъма в “приглушено” розово. Но ако жената желае такъв ефект, трябва да го съобрази с цвета на косата си. Розовите кичури върху бели коси изглеждат много по-наситени и ярки, затова няма да са в модерните пастелни тонове. 

На мода са  пастелните нюанси на  розовото.
СНИМКА:  АТАНАС  ТЕМНИЛОВ
На мода са пастелните нюанси на розовото. СНИМКА: АТАНАС ТЕМНИЛОВ

Розовият и лилавият цвят са трудни за поддържане, защото се отмиват много бързо. Колкото време минава, толкова по-бледи стават нюансите, затова, за да изглеждат добре, трябва да се подсилват и освежават често. Ако жена с такива кичури не се хареса, може да ги премахне, но все пак зависи с какво са направени. “Има директни пигменти, които се слагат на обезцветена коса, които са много силни, проникват в косъма, затова след това се премахват само с подстрижка. Но топлите цветове се отмиват лесно и може да се скрият по-лесно, ако решим, че не се харесваме с тях. Винаги има варианти”, разказва Атанас Темнилов.

Опитът на фризьорите показва, че розовите кичури са избирани повече от подрастващите. Но ако жена над 40 години се боядиса така, това със сигурност показва смелост. Такъв пример е и социоложката доц. Татяна Буруджиева. Тя е брюнетка с розови и лилави кичури. Прическата ѝ грабва вниманието и издава артистичност и екстравагантност. 

Последната тенденция е розови кичури или т.нар. face-fraiming (от анг. - рамка около лицето).
СНИМКА: АТАНАС ТЕМНИЛОВ
Последната тенденция е розови кичури или т.нар. face-fraiming (от анг. - рамка около лицето). СНИМКА: АТАНАС ТЕМНИЛОВ

“Розовото издава изтънченост на жената, която го избира, защото е посегнала към много нежен тон.

На много дълги коси розовите нюанси стоят много романтично, особено когато са съчетани с русо

Една жена изглежда с много по-смекчени, миловидни черти. Прилича на ангел”, казва Васил Атанасов.

Все пак чисто розовата коса обаче трябва да бъде много добре обмислена. Фризьорите са категорични, че ако някой желае да се боядиса единствено в този цвят, трябва да го направи след дълго премисляне. “Някои цветни кичури подчертават прическата, стоят добре, но ако се боядиса цялата коса, има вероятност да заприлича на захарен памук в главата. Моят съвет винаги е бил да бъдат умерено количество, като акцент, само няколко. Зависи от стила на обличане, позиция, работа, външен вид”, съветва Атанас Темнилов. Според него този цвят е избиран от артистичните момичета. Ако розовото е много наситено, то влияе агресивно, а не любовно и романтично, но бледорозовото действа успокояващо. 

Певицата Нели Рангелова също си бе направила розови кичури преди 3 години.
СНИМКА: АРХИВ
Певицата Нели Рангелова също си бе направила розови кичури преди 3 години. СНИМКА: АРХИВ

Тийнейджърите са много по-смели и дръзки и затова обикновено избират ярките нюанси. Те често се боядисват сами вкъщи със степчета, химически бои, но за предпочитане е да посетят професионалист. “Розовите тонове се правят единствено и само върху предварително изрусена коса, било то на кичури или глобално. За да се получи металическо или бебешко розово, трябва да е много светла коса. При тъмната няма как да стане. Трябва предварително да се обезцвети кичур и след това да се боядиса с розово”, казва Васил Атанасов.

Той не съветва брюнетките да експериментират с розово, защото стои прекалено контрастно. Едно от изискванията за хубава прическа с този нюанс е жената да има нежна бяла кожа. Очите може да са тъмни.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Характеристики на 5-те вида лидери
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене