Портрети на великолепни жени в стил ар деко в изложбата на Джени Иванова

"Полунощ", Джени Иванова

Това е трета самостоятелна експозиция на художничката и първата ѝ в галерия “Нюанс”, откъдето получава специална покана

Портрети на великолепни жени и влиятелното течение в изобразителното и декоративно изкуство от първата половина на XX век - ар деко, са в основата на изложбата “Лице в лице” на Джени Иванова в галерия “Нюанс”.

Артпространството отново дава поле за изява на млади творци, като този път кани младата художничка да изложи своите картини. Това е третата самостоятелна експозиция на Иванова, която е продължение на предишния ѝ проект “Персона”.

Да кръсти изложбата си така, художничката решава, защото този път изследва по-задълбочено образа, който рисува и който оставя у зрителя “усещане за интимност и уединение с лицето от картината”. “Разсъждавайки върху това каква е ролята на портрета в 21-и век, реших да създам “Лице в лице”. Това са персони, освободени от всякакво външно влияние, които могат напълно да изследват собствената си идентичност” казва тя. 

Джени Иванова
Снимка: Уикипедия
Джени Иванова Снимка: Уикипедия

Във всяко от платната на Джени Иванова има и немалко препратки към любимия ѝ период ар деко. Изящният стил и типичните за него елементи - извити линии, изобразявайки фантастични животни и великолепни жени, съчетани с прости и екзотични материали, неусетно пренасят публиката по улиците и джаз клубовете на Париж отпреди век. Иконописта също е част от гимназиалното обучение на Джени. Тя оказва своето влияние в изразително изписаните лица на персоните в изложбата. А по картините в експозицията Велина Дерилова пише и разказ, представящ кратък отрязък от една нощ в парижките клубове, случила се преди 100 г.

“Лице в лице” може да бъде видяна от 24 октомври, когато в 18,00 ч ще бъде официално открита в галерия “Нюанс” до 12 ноември 2023 г.

Джени Иванова е родена през 1990 г. Дипломира се като бакалавър през 2014 г. в Националната художествена академия в София със специалност “Стенопис”, а 2 г. по-късно отново там придобива и магистърска степен по сценография. През 2021-а получава наградата за млад автор от национална изложба биенале “Тенец” в Монтана, а през 2023-а участва в националната изложба – конкурс за живопис и скулптура “Млади български художници”, както и в експозицията “Монументално-кавалетно – 45 г. секция Монументални изкуства” на Съюза на българските художници (СБХ) в София. 

“1”, Джени Иванова
СНИМКИ: ГАЛЕРИЯ “НЮАНС”
“1”, Джени Иванова СНИМКИ: ГАЛЕРИЯ “НЮАНС”

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Триковете за сваляне на килограми от жени професионалисти
Слънцезащита със зелен чай (+рецепта)
Брадли Купър и Джиджи Хадид се целунаха страстно в Париж (Видео)
Джесика Алба и дъщеря й посещават терапевт поради скандали и напрежение в отношенията си
Женската завист - по-мощна или не от мъжката

Напишете дума/думи за търсене