Пикасо и Миро са в диалог за двойна изложба в Барселона

Барселона СНИМКА: Pixabay

Музеят на Пикасо и фондацията "Хуан Миро" организираха съвместна изложба на двамата художници в Барселона, съобщи АФП.

Изложбата представя повече от 300 творби и документи на Пикасо и Миро, разпределени в двете институции. Те са от обществени и частни колекции от цял свят и могат да бъдат разгледани до 25 февруари 2024 г. Изложбата предлага "тематично пътуване" през "споделените моменти" от двамата творци, казаха организаторите, цитирани от БТА.

Пикасо и Миро са известни с 50-годишното си приятелство и любовта си към каталунската столица. Двойната изложба е посветена на 50-атата годишнина от смъртта на Пикасо (1881 - 1973) и 40-ата годишнина от смъртта на Миро (1893-1983). Пикасо е роден в Малага, но живее в Барселона от 14-годишен.

Отправна точка за изложбата е връзката между двамата художници, "тяхното приятелство и привързаността им към град Барселона", обяснява Марко Даниел, директор на фондация "Хуан Миро". Те се познават от 1920 г., когато Миро заминава да учи в Париж, а Пикасо вече се е установил във френската столица. Това поставя началото на дълго приятелство, което намира отражение в картините, скулптурите, рисунките и писмата, които Музеят на Пикасо и Фондация "Миро" понякога си разменят.

Изложбата е организирана около седем хронологични и тематични оси. Тя подчертава приликите между двамата художници - като интереса им към сюрреализма, към керамиката и политическата им ангажираност срещу франкизма, както и техните различия.

Сред международните институции, които са предоставили творби за тази изложба, са галерия "Тейт" в Лондон ("Трите танцьорки" на Пикасо) и Националната художествена галерия във Вашингтон ("Фермата" на Миро).

Около петдесет изложби са проведени или са планирани, по-специално във Франция и Испания, за честванията, започнали през септември 2022 г. по повод петдесетата годишнина от смъртта на Пикасо през април 1973 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Триковете за сваляне на килограми от жени професионалисти
Слънцезащита със зелен чай (+рецепта)
Брадли Купър и Джиджи Хадид се целунаха страстно в Париж (Видео)
Джесика Алба и дъщеря й посещават терапевт поради скандали и напрежение в отношенията си
Женската завист - по-мощна или не от мъжката

Напишете дума/думи за търсене