Носител на “Грами” свири на “Пловдив джаз фест”

Носителят на “Грами” Джоуи Калдерацо

Ще бъде открита изложбата на фотографа Константин Зайков с портрети на джаз музиканти

За 3 дни Пловдив се превръща в столица на джаз музиката! Носителят на “Грами” Джоуи Калдерацо, 11 пъти номинираният за “Грами” саксофонист Мигел Зенон, както и тримата забележителни китаристи Джулиан Лаж, Волфганг Мутшпил и Шико Пинейро ще свирят на деветия фестивал за джаз музика в Пловдив.

Програмата поставя акцент върху инструменталния джаз, камерните концерти и китарата в този стил музика.

Plovdiv Jazz Fest ще започне ден преди началото на основната му програма. На 26 октомври в радио “Пловдив” ще бъде концертът на триото на Димитър Бодуров - българския джаз пианист, който живее и работи в Нидерландия. Той обаче е очарован от фолклора ни, затова и творчеството на групата му е силно повлияно от народната музика и класическата композиция.

Вечерта ще завърши с квартета на виртуозния китарист Шико Пинейро.
Вечерта ще завърши с квартета на виртуозния китарист Шико Пинейро.

В първия ден на фестивала - 27 октомври, ще бъде открита изложбата Jazz Portraits на фотографа Константин Зайков, която включва портрети на джаз музиканти, заснети по време на фестивали, концерти и на клубните сцени.

Официалното откриване е вечерта и ще започне с

награждаването на контрабасиста Веселин

Веселинов - Еко за цялостен принос

в джаза. Именно негово е и първото участие с дуото му Das Weltschmerz Duett заедно с пианиста Милен Кукошаров. Вечерта ще продължи с още едно дуо. За първи път в България пристига Джулиан Лаж - един от най-характерните и важни китаристи на съвременната сцена, когото “Ню Йоркър” нарича “китарист от най-висока класа в импровизационната музика”. Той ще бъде на сцената заедно с перуанския контрабасист Хорхе Родер.

Основната програма на следващата вечер - 28 октомври, е изцяло посветена на китаристите. Първият концерт от нея ще бъде на едно от водещите имена в съвременната европейска джаз сцена - Волфганг Мутшпил. Той е смятан за един от най-влиятелните китаристи от своето поколение.

Вечерта ще завърши с квартета на виртуозния китарист Шико Пинейро. Той е

избиран три пъти за изгряваща

звезда в категория “Китара”

на списание Downbeat заедно с Джулиан Лаж, Питър Бърнстейн и Адам Роджърс и е номиниран за “Грами” през 2021 г. за най-добър латино джаз албум.

В последния ден от фестивала ще има лекция “С джаза в българското кино” на кино- и театралния критик Елица Матеева.

Фестивалът ще бъде закрит от световноизвестния американски пианист Джоуи Калдерацо и неговото трио, както и от младата италианска пианистка и певица Франческа Тандои. Заедно с тях на сцената ще бъде и един от най-интересните саксофонисти и композитори в света на джаза - Мигел Зенон, обявен за джаз композитор на годината от Асоциацията на джаз журналистите в САЩ.

Калдерацо има 15 албума. През 90-те той си спечелва славата на безстрашен и определящ новото джаз поколение пианист.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Поставиха под попечителство Брайън Уилсън от групата "Бийч бойс"
Криско отбелязва пълнолетие на сцената, ще пее старите си хитове в “Арена София”
Зейн Малик след връзката си с Джиджи Хадид: Не успях да намеря любовта
Африканският черен сапун – новият хит за вашата кожа
Най-опасните диети

Напишете дума/думи за търсене