"Континентъл" с Мел Гибсън може да се окаже първият провал в киновселената "Джон Уик"

През октомври приключи първият сезон на “Континентъл” - трисериен прикуел на серията игрални екшъни за Джон Уик. Той бе заснет от Грег Кулидж и Кърк Уърд и излъчен по Amazon Prime Video.

Действието се развива 40 години преди събитията в оригиналната поредица, а в центъра на историята са второстепенни герои от четирите филма - управителят на хотел “Континентъл” (собственост на мафията) Уинстън Скот и приятелят му и портиер там Харон. Самия Джон Уик го няма, както го няма и играещия го Киану Рийвс.

Главният герой в оригиналната поредица е виртуозен наемен убиец от тайна престъпна организация, която е по-стара от Римската империя.

В първия филм (“Джон Уик”, 2014) килърът, изигран от Киану Рийвс, се жени и възнамерява да се откаже от смъртоносния си бизнес заради семейството. Но жена му умира от неназована болест и му оставя едно кученце.

Случайни улични бандити убиват палето, за да му откраднат колата. Той тръгва да си отмъщава и се оказва въвлечен в смъртоносна война с организацията, за която е работил, продължаваща четири пълнометражни филма.

Никой не очакваше, че поредицата за килъра вдовец ще стане толкова успешна, най-малкото защото създателите Чад Стахелски и Дейвид Лич са бивши каскадьори и екшънът от 2014 г. беше дебютът им. Те канят за главната роля Киану Рийвс, с когото се запознават по време на снимките на “Матрицата”.

Най-важната локация във вселената на “Джон Уик” е веригата хотели за наемни убийци “Континентъл”.

Именно там атентаторите обсъждат работата си, подписват договори, лекуват се и разпускат. Оръжията и убийствата на територията на хотелите са забранени, а тайнствени съдии следят за изпълнението на правилата и издават присъди в съответствие с местните правила.

Над всички е Голямата порта - криминална организация от мафиотски семейства, които си имат даже собствена валута - особени златни монети.

Сериалът на Кулидж и Уърд разказва историята на Уинстън Скот - управител на хотел “Континентъл”. Във филмите с Киану Рийвс вече възрастния герой го играе Йън Макшейн - легендарен британски театрален и киноактьор. В сериала, действията на който се развиват в мрачния Ню Йорк от 70-те години, го играе Колин Уудъл.

Уинстън и брат му Франки (Бен Робсън) ги възпитава Кормак - жестокият им пастрок, в чиято роля се превъплъщава Мел Гибсън. В първата серия Френки, който тъкмо се е върнал от войната във Виетнам, ограбва “Континентъл” и отмъква безценна машина, с която се секат монетите, служещи за разплащане между мафиотите. Кормак отвлича Уинстън и му дава оферта - да намери брат си.

Критиците хвалят “Континентъл”, както всъщност и оригиналната четирилогия, най-вече за екшън сцените. Първият епизод започва с десетминутна престрелка, а третият е почти напълно посветен на атаката срещу хотела.

Но основните критики са срещу сценария, който е определен като неубедителен. Феновете на поредицата със сигурност знаят, че Уинстън Скот поне няма да го убият.

Мнозина са недоволни от актьорската игра, макар че претенции към екшън сцените, както и преди, няма. Но все пак главният дразнител е Мел Гибсън.

В рецензията на Los Angeles Times се казва, че “в кулминационните сцени той минава всякакви граници, което обаче за него едва ли е проблем”.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Характеристики на 5-те вида лидери
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене