И животните сънуват

Ако си мислите, че животните не сънуват и това е само наша привилегия, лъжете се.

Котките сънуват три часа дневно

Те са царе на мързелуването. Денят им минава в редуване на активни и пасивни фази. Оказва се, че котките спят по около 16 часа в денонощието, от които три прекарват в сънища.

Котката се познава, че сънува по:
От 10 до 30 минути след като заспи тя преминава от дълбок сън към парадоксалната фаза на съня. В нея се раждат сънищата. Ако съвсем тихо се доближим до котката в този момент, ще забележим потръпване на ухото, мустаците, лапичката или опашката. По това си личи, че тя вече сънува.

Какво сънува котката?
Никой не може да каже със сигурност, но изследователите са забелязали, че поведението на котките винаги е едно и също по време на сън - първо изучават околната среда, без да мърдат, тогава се забелязва само движението на очните ябълки. След това преминават към дебнене на невидима плячка, нанасят въображаеми удари с лапичка, отварят уста, за да сплашат, мият се...

Кучетата сънуват два часа дневно

Те не спят толкова много, колкото котките, а само около 12 часа на ден, но и те сънуват и циклите на съня при тях са същите. При забавена мозъчна дейност настъпва дълбокия сън, след него идва парадоксалната фаза. Кучето сънува средно 2 часа на ден.

Кучето се познава, че сънува по:
Докато спи често лае или мърда лапи със затворени очи, видимо често тича на сън. Понякога то дори се надига и бяга наистина, блъска се в стените... Така възпроизвежда сцените от сънищата си.

Какво сънува кучето?
Най-вероятно неща, които му се случват и в реалния живот. Игри, защита, преследване...

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене