Боли ли ви при секс

Случва се при някои жени сексът да е съпроводен с неприятни усещания и болки. Постепенно те започват да избягват интимните удоволствия, защото се страхуват от болката.

Подобни оплаквания обикновено се наричат с общия термин диспареуния (dyspareunia). Причините за нея могат да са функционални, медицински и физиологически.

Медицински причини

Болките по време на полов акт може да са предизвикани от някои скрити генитални инфекции като хламидия или генитален херпес. Инфекция може да е причина за скрити увреждания на тъканите, кисти.
Ако нямате оплаквания, свързани с половите органи и при вас всичко е нормално, болките може да са предизвикани от остатъци от девствената ципа след първия сексуален контакт. Възможно е тя да се разкъса при неумело поставяне на тампони и части от нея да предизвикат раздразнение и болка.

Физиологически причини

Те обикновено са резултат от емоционална или физическа травма, проблеми в отношенията или депресия.

Функционални причини

Отнасят се към тези случаи, когато с вашия организъм всичко е наред физиологически и не страдате от никакви полови инфекции.
Усещането за болка може да е предизвикано от факта, че не сте достатъчно възбудена преди акта. В резултат на това организмът ви не отделя необходимите смазващи секрети, контактът е болезнен поради триенето. Влагалището е по-сухо и през периода след приключване на менструалния цикъл.

В подобни случаи специалистите препоръчват да използвате различни видове интимна козметика за смазване на влагалището. По-естественият начин за справяне с този проблем е любовната прелюдия да е по-дълга. Ако дори и след продължителна сексуална игра и достатъчна възбуда влагалището ви остава сухо, възможно е да имате някакви хормонални нарушения. Тогава се налага да се консултирате със специалист.

Друга функционална причина за болезнен секс е вагинизмът (vaginismus). Той е свързан с напрежение на влагалищните мускули, което затруднява проникването на пениса като предизвиква неприятни болезнени усещания. Болката може да се появи както при проникване по време на секс, така и при поставяне на тампони. Болезнен може да е и гинекологичният преглед или изследването на органите в малкия таз.

Основната причина за вагинизма е психологическа боязън, страх от болка, психологическа травма, насилие или неправилно възпитание, формиращо представа, че сексът е нещо грозно, срамно и неприлично.
Вагинизмът се лекува със серия специални упражнения за разслабване на мускулите в малкия таз.

 

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му

Напишете дума/думи за търсене