Местенето на стрелките не ни влияе толкова, колкото си мислим

Много спорове се водят за въздействието на смяната на лятното със зимно часово време върху организма на хората.

Според учени от Мюнхенския университет, преместването на стрелките нарушава възприятията ни, свързани с продължителността на деня и нощта, която се променя според сезоните. Проучвания показват, че няколко дни до седмица след преместването на стрелките, хората се чувстват потиснати и по-често изпадат в лошо настроение. Има и експерти, които смятат, че местенето на стрелките не ни влияе толкова физически и психически, колкото ние сами си внушаваме.

Оказва се, че свикваме по-лесно с преминаването към зимно време, отколкото към лятно, когато губим един час, категорични са специалистите.
Връщането на времето с час назад на 28 октомври пак ще принуди тялото ни да се пренастройва. Някои лесно "врътват" биологичния си часовник, но на други ще им е необходимо повече време да се адаптират.

През преходните периоди се обострят хроничните заболявания

Иначе мъдрата природа така ни е създала, че ние сами си "сверяваме часовника" при смяната на сезона и продължителността на деня. Не е случайно, че през зимата ни се спи повече, ставаме по-лениви, а през лятото сме жизнени и работоспособни. Специалисти по китайска медицина съветват да слушаме тялото си и да пестим енергията си през зимата, защото неблагоприятните климатични условия и без това по-бързо я изчерпват.
Естествено е преходът от лятото към зимата, от топлото към студеното и от слънцето към мъглите да стресира организма на по-чувствителните, както и на метеопатите (хора, на които резките метеорологични промени им влияят зле). Сънят се нарушава, появява се главоболие и световъртеж, кръвното налягане варира,обострят се хроничните заболявания, повишава се рискът от психични заболявания и пътнотранспортни произшествия.
Не е случаен и фактът, че депресивните състояния зачестват точно през пролетта и есента, увеличават се инсултите и инфарктите.


Компенсирайте късия ден със спорт и разходки

- Ако ви се налага да ставате по тъмно сутрин, светнете повече лампи, докато се развидели, за да не ви потиска мракът навън.
- Изпийте чаша топла вода, а след нея фреш от цитруси за събуждане и тонус. Чай от шипки също върши добра работа, защото бързо ще ви зареди с ободряващия витамин С.
- Вземете душ, който ще ви освежи.
- Хапнете нещо, макар и малко за закуска. И чак тогава изпийте сутрешното си кафе.
- Пийте по 2,5 л вода дневно, за предпочитане топла и включете в менюто си орехи, лешници, бадеми, сезонни плодове, зърнени закуски, чесън и лук.
- Вечер чаша топло мляко и вана отпускат тялото и помагат за по-добър сън.
- Отделете повече време за разходки на слънце и чист въздух, за да стимулирате производството на витамин D в тялото си и на мелатонин. Това важи с пълна сила, когато денят съвсем намалее. Имайте предвид, че един ден в снежната планина през зимата се равнява на 10 дни разходки през лятото по здравословно въздействие.
- Спортувайте, движете се. Физическата активност се справя с много от проблемите на съвременния човек, произтичащи от обездвижване. Тези, които не пропускат ден без движение, се приспособяват бързо към всички промени, по-организирани са, имат самочувствие и се радват на добро настроение. И рядко изпадат в депресия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене