Котките имат към 300 изражения на лицето

Котка Снимка: Pixabay

Котките могат да използват стотици изражения на лицето, за да общуват, разкрива ново проучване, публикувано в списанието Behavioural Processes, пише vesti.bg.

В продължение на година изследователи описали общо 276 различни изражения на лицата на 50 котки, живеещи в котешко кафене в Лос Анджелис. Лицата на котките се променяли от игриво до агресивно, според проучването, което е едно от първите по-дълбоки изследвания за начините, по които котките общуват отвъд мъркането и мяукането.

„Литературата по темата е изключително оскъдна и много от проучванията се фокусират само върху връзката между котките и хората в последните 10 000 години опитомяване", каза съавторът на изследването Британи Флоркевич, асистент по психология в Lyon College в Арканзас.

Всяко отделно изражение е комбинация от приблизително четири от 26-те уникални движения на лицето, включително разтворени устни, разширени или свити зеници, мигане, извити ъгли на устата, близане на носа и различни позиции на ушите, според проучването.

След като прегледали записите си, изследователи стигнали до извода, че приятелските изражения на котките са 45%, а агресивни 37%. Други 18% са двусмислени или попадат и в двете категории, според проучването.

Изследователите също така откриват, че много от израженията, включително това, което те нарекоха „обичайно лице за игра" - изразено с дръпнати назад ъгли на устата и спусната челюст - са сходни при редица видове, включително хора, кучета и маймуни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лили Иванова подари букет от бели рози на Мариус Куркински
ТЕСТ: Споделяте ли прекалено  много за себе си?
Френски актриси обвиняват режисьори в сексуален тормоз
Журналист създаде инфлуенсърка с AI, 9 й предложиха романтична връзка
Ернестина Шинова и Андрей Слабаков станаха баба и дядо (Снимка)

Напишете дума/думи за търсене