55 г. Гуна Иванова спасява души с музиката си, в 15 от тях "лети" на сцената със своите внучки

Гуна Иванова радва публиката повече от половин век с невероятния си талант и енергия.

Тържественият концерт "Пеем за България" в зала 1 на НДК отбеляза Деня на народните будители и два юбилея - на голямата певица и наследниците на таланта й Ива и Велислава Костадинови

Ти не знаеш колко лекуваш с енергията си! Тези думи казала на голямата народна певица Гуна Иванова непозната жена на неин концерт в Девин.

И тя наистина лекува вече 55 години със своята музика. Понякога и буквално.

Най-близката приятелка на народната певица, която е психолог в болница, веднъж споделила за своя пациентка с много тежка диагноза.

Гунче, една жена, която беше с много тежка диагноза и трябваше да поработя с нея, от дума на дума ми сподели: Толкова я обичам тази певица Гуна Иванова, разказа неотдавна певицата в интервю. Болната дори поръчала на близките си, ако умре, да пуснат на погребението песен на Гуна Иванова!

Когато чух това, събрах мои дискове и ги дадох на приятелката ми да ги занесе с поздрави от мене. След шест месеца тя ме изненада с думите: „Ами тя, Гунче, жената оздравя!". Обичаната народна певица не крие, че е неудобно да разказва тази история.

Хилядите й почитатели обаче нямат нужда от убеждаване. Те ревностно ходят на нейните концерти и лекуват душите си с българския фолклор.

А Гуна Иванова е закърмена с него още в родното й петричко село Богородица. Безброй са наградите от конкурси, които печели от дете.

Несъмнено

най-голямата

радост е, че

талантът й е

продължен

- вече 15 години нейните внучки Ива и Велислава Костадинови уверено вървят по пътя на баба си. Тя споделя, че до тях на сцената се чувства, сякаш лети. И е доволна, че е изпълнила мисията си на баба.

Десетки от публиката се включиха на кръшни хора по време на
концерта.
Десетки от публиката се включиха на кръшни хора по време на концерта.

Радвам се, че те двете са много търсени и харесвани, съумяха да "купят" всичко от баба си и да ме надминат – като мисъл, похват, визия и поведение, като всичко, което е необходимо за една певица. Аз на техните години не съм звучала така, а те сега звучат като десет Гуни! Много приятно ме изненадва, като виждам колко много ги обичат хората - сигурно защото и те дават всичко от себе си.

Като баба на своите внучки Ива и Велислава Гуна Иванова е щастлива, че двете дори са я надминали на сцената.
Като баба на своите внучки Ива и Велислава Гуна Иванова е щастлива, че двете дори са я надминали на сцената.

Пожелавам на всеки такава всенародна любов - може да си капнал от умора, но като усетиш тази любов от хората и тя ти влива живителна сила, споделя обичаната певица пред "Труд".

Най-вярната им публика се наслади на изпълненията и на трите в навечерието на Деня на народните будители. На 31 октомври в зала 1 на НДК бе юбилейният концерт-спектакъл "Пеем за България" по случай 100 години от обявяването на националния празник, 55 години творчески юбилей на Гуна Иванова и 15 години творчески път на Ива и Велислава Костадинови. Над 100 души участваха в спектакъла и го превърнаха в празник на българщината, родолюбието и духовността.

Гуна Иванова и нейните внучки изправиха публиката на крака с над 30 песни. Прозвучаха емблематични народни и патриотични песни, възпяващи отечество, национални герои и будители, както и пъстри мелодии за любовта и приятелството.

Десетки хора от публиката

се включиха на кръшни хора

до края на концерта. Въздействието на музикалното творчество беше надградено и с художествени визуализации, прожектирани на най-големия екран в България, с кадри от фондация "Нашият дом е България" и от богати авторски хореографии на танцовите ансамбли "Майсторите на танца", "Горна баня", "Балкански огън", "Феерия", "Балканджии" - град Априлци, фолклорната формация "Елит" и клуба за народни хора "Ловеч", Частно училище за немски език "Веда", детска градина "Мая" – Пловдив. Гост изпълнители бяха също Райко Кирилов, Пламен Пламенов Мирянов, Радостина Стефанова, Веси Бонева, Александър Александров - Алекс, формация "Българи", Сашко Велков, Валери Димчев и част от учениците на Гуна Иванова.

Народната певица по време на свое изпълнение с внучките си и Райко Кирилов
Народната певица по време на свое изпълнение с внучките си и Райко Кирилов

Арх. Пламен Пламенов Мирянов, Велислава Костадинова и Гуна Иванова
Арх. Пламен Пламенов Мирянов, Велислава Костадинова и Гуна Иванова
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 трика, за които косата ще ни благодари
Подкаст: Донка Ангъчева сяда пред пианото на 5 г., на 10 свири с Пловдивската филхармония
5 минути смях повдигат имунитета
Кога една връзка е безнадежден случай?
Тайните оръжия на доброто първо впечатление

Напишете дума/думи за търсене