Разпознай грипа, за да го обезоръжиш

Болестта често започва с болки в гърлото, опитайте се да се справите бързо с тях.

Дойде сезонът на грипа и настинките. Отново започваме да подсмърчаме и да кашляме. За да реагираме бързо и да ги стопираме трябва лесно да ги разпознаваме. Обърнете внимание как се чувствате, как реагира тялото ви, за да знаете как да се справите.

Обикновено лекарят преценява дали сте болни от грип по оплакванията, които му описвате и дали в момента има регистрирани много болни от инфлуенца там, където живеете. Но докато стигнете до кабинета му, можете да облекчите малко страданията си.
Има някои типични симптоми, които ще ви помогнат да се ориентирате дали ви е сграбчил грип или само сте настинали. И когато ги усетите, с навременно лечение ще стопирате развитието му.

Мускулните болки и втрисането са типични за инфлуенцата

- Грипът ни атакува обикновено през късната есен, като понякога ни изненадва и през ранна пролет.
- Заразата се предава по въздушно-капков път с пръски от носа и гърлото, затова се пазете от кихащи и кашлящи колеги или пътници в метрото или автобуса. Ако започнете да кихате и кашляте, винаги дръжте кърпичка пред устата си, за да не ръсите зараза.
- Инкубационният период  обикновено трае 2 дни.
- Високата температура е почти задължителна, а втрисането преди нея е сред типичните симптоми.
- Мускулните болки също са характерни и понякога са доста силни. Не случайно "грип" означава стискам силно, сграпчвам.
- Да ви стегне главата е обичайно за грипа.
- Болестта често започва с възпалено гърло - болезнено и упорито, затова е добре да се справите с него колкото се може по-бързо.  Оттам тръгва бактериалната инфекция, която пък може да наложи прием на антибиотици.
- Не пренебрегвайте и хремата. Направете си инхалация с евкалиптово масло или нанесете съвсем малко от него с памуче или пръст в ноздрите. Няколко капки сок  от лук също върши добра работа. Малко люти, но ефектът си струва.

- Кашлицата също не закъснява да се появи.
- Диарията и повръщането не винаги са типични симптоми.

Възможно е нелекуваният грип да доведе до усложнения и пневмония. Затова е важно веднага да се консултирате с личния си лекар. И все пак, не бързайте да сваляте високата температура, ако е до 38,5 градуса, тя е защитна реакция на организма и мори вирусите.

Пийте топли чайове от шипки, липа, мащерка. За гърлото добре действа - джинджифилова тинктура с анасоново масло. Вземете аспирин и много витамин С още при първите симптоми. Най-добре е да останете вкъщи поне 3  дни.
Профилактиката включва стимулиране на имунната система, много плодове и зеленчуци, прясно изцедени сокове от лимони и грейпфрути, в менюто повече суров лук и чесън, допълнителен прием на витамини и минерали.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене