Ако ви мъчи постоянна умора, проверете хемоглобина си

Добре подбраното меню държи хемоглобина в норма

Постоянната умора, ниската работоспособност, изтънялата коса и чупещите се нокти издават нисък хемоглобин. Мнозина не подозират, че когато той е под нормата, се затормозява работата на целия организъм.

Ниският хемоглобин е проблем не само на възрастните, но се среща и сред тийнейджърите.
В състава на хемоглобина влиза желязото - микроелемент, който участва в пренасянето на кислорода до всяка клетка. При недостига му страдат най-напред тъканите на главния мозък и бъбреците.

Как да си набавим повече желязо

Полезни храни за повишаване на хемоглобина са елдата, наровете, ябълките, гъбите, копривата. Някои специалисти твърдят, че желязото се усвоява по-лесно и в по-големи количества от месните продукти, отколкото от растителните.
Затова те препоръчват да се консумира повече прясно телешко, черен дроб и бъбреци, риба и хайвер. Важно е месото да се комбинира със зеленчуци, пълнозърнести продукти и плодове, за да не се затормози храносмилането.
Пресните сокове от нар, грозде, червено цвекло, моркови също вкарват хемоглобина в нормата.

Някои храни пречат на усвояването му

На усвояването на желязото пречи калцият, затова е добре от менюто да се изключат млечните продукти или те да се хапват отделно.

Чаят и кафето, по същата причина, е добре да се пият 2-3 часа преди или след хранене.
Смята се, че витамин С улеснява усвояването на желязото, затова е добре по-често да се пие пресен сок от портокали или от домати. Полезно е в менюто да присъстват и сок от лимон, мед, лук, зелени салати, спанак, червени чушки. И разбира се, чаша червено вино на обяд или вечеря.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?

Напишете дума/думи за търсене