Бръчките издават здрави ли са костите ни

Количеството и дълбочината на бръчките са пряко свързани с риска от счупване на кост

Когато по лицето и шията ни се появят бръчки, ние се запасяваме с всякакви антиейдж кремове и лосиони, тичаме на разкрасяващи процедури и масажи, за да забавим стареенето на кожата. Оказва се, че причината за бръчките не е лошо поддържаната кожа.

Състаряването на лицето ни и набраздената шия може да са свързани с проблеми с костната тъкан.

Професор Лубна Пол от Йелския университ е доказала, че колкото повече бръчки имаме по лицето и шията, и колкото по-дълбоки са те, толкова по-слаби са костите ни.

До тези заключения тя е достигнала след изследване на група от 114 жени в менопауза. Със специална апаратура специалистите са оценили състоянието на кожата им - по показатели като здравина и еластичност. След това всички жени са били подложени на пълен медицински преглед като са били измерени плътността и здравината на костната им система.

Оказало се, че количеството и дълбочината на бръчките са пряко свързани с риска от счупване на кост. И тази връзка е еднаква и важи за всички части на скелета. По-любопитното е, че тя не зависи от възрастта, конституцията или масата на тялото, уточняват учените.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какво казва цветът на урината за здравето
4 трика, за които косата ще ни благодари
Подкаст: Донка Ангъчева сяда пред пианото на 5 г., на 10 свири с Пловдивската филхармония
5 минути смях повдигат имунитета
Кога една връзка е безнадежден случай?

Напишете дума/думи за търсене