След София най-много ходят на кино във Варна

Кино "Влайкова" отново отвори врати за зрители.

Най-запалените кинаджии в страната живеят в София и Варна. По данни на НСИ през 2022 г. на всеки хиляда души от населението на Варна 962-ма са ходили на кино поне веднъж през годината, а в столицата, изглежда, и по повече пъти, защото там цифрата е 1312 души.

Твърде вероятно е за високата цифра в морската столица да допринасят и многобройните туристи, но в Бургас, където гостите през лятото също не са малко, броят на хората, посетили кинопрожекция, е значително по-нисък - 674 на всеки хиляда души от населението.

Най-малко ходят на кино в Силистра - едва 110 на всеки хиляда души от населението. Впрочем

в цяла Североизточна България хората няма и къде толкова да се срещнат със седмото изкуство

- от всичките 85 кина в България само 13 се намират в този регион от страната, като повечето са във Варна.

Родопите са другото място в страната, в което няма много кина и където хората сравнително рядко посещават прожекции (виж инфографиката).

Варна, въпреки че има местен театър и дори опера, обаче не е сред първите места в страната по посещение на театър - едва 129 на всеки хиляда души са купили билети. Дори във Видин са повече - 154 души на всеки хиляда, в Габрово са 160, а в Разград - 164.

Извън столицата, където културният живот е много интензивен и 274 на всеки хиляда души са ходили на театър през 2022 г.,

най-запалените театрали са в Русе

- 178 души на всеки хиляда. Но друг град с традиции в театралната дейност, където се е състояло и първото професионално театрално представление в България - Шумен, е почти в противоположния край на това подреждане с едва 43 души на всеки хиляда, които са ходили на театър.

Най-слабо посещават театри в Кърджали, Ловеч и Перник.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 трика, за които косата ще ни благодари
Подкаст: Донка Ангъчева сяда пред пианото на 5 г., на 10 свири с Пловдивската филхармония
5 минути смях повдигат имунитета
Кога една връзка е безнадежден случай?
Тайните оръжия на доброто първо впечатление

Напишете дума/думи за търсене