Коя е кралицата на шаха Дженифър Шахади

В света на шаха няколко имена се отличават с приноса си не само като забележителни играчи, но и като влиятелни автори и посланици на играта. Една от тези личности е американската писателка и гросмайстор Дженифър Шахади, чието творчество и кариера са изцяло отдадени на играта.

Освен че е страстен шахматист и писател, Дженифър Шахади е и полупрофесионален покер играч и защитник на жените в интелектуалните спортове. Тя е водещ на два подкаста, посветени на любимите й игри - GRID, в който анализира всички възможни начални ръце в покера, и Ladies Knight, официалният подкаст на асоциацията US Chess Women. Извън подкастите, Шахади изнася лекции и семинари, посветени на мисловните игри и споделя знанията и наученото на шахматната дъска и масата за покер на платформи и събития като TEDx, Diversity in Gaming Awards и много други. 

Играта на шах е истинско предизвикателство дори за най-умелите играчи. Тя ни помага да развием умения като концентрация, стратегическо мислене, уравновесеност, търпение и още редица други качества в допълнение към способността да играем самата игра. Неведнъж Дженифър Шахади говори и за медитативните свойства на шахмата, които се дължат на силния фокус и концентрация на опонентите по време на игра, които не им дават възможност да мислят за нищо друго. Всички тези позитивни последствия от играта на шах са част от причината Шахади да се превърне в застъпник на този интелектуален спорт, както и на покера, с който споделят подобни характеристики. 

Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com
 

Друг общ елемент между игрите е всеобщият стереотип, че са типично мъжки занимания, в които жените не са толкова успешни. Според Дженифър и много нейни колеги в сферата, полът е без значение що се отнася до интелектуални игри, поради което тя защитава тезата за смесени турнири и световни първенства, в които участници и от двата пола да могат да се изправят едни срещу други. Всъщност книгите на Шахади са вдъхновени от едни от най-успешните жени в света на шаха, чрез които тя показва, че успехът се базира на труд и дисциплина, а не на пола на състезателя и провокира жените да разбият стереотипите и предразсъдъците. Шахади вече има три издадени заглавия, посветени именно на темата за жените шахматистки. Заглавията Chess Queens: The True Story of a Chess Champion and the Greatest Female Players of All Time, Chess Bitch: Women In The Ultimate Intellectual Sport и Play Like a Girl!: Tactics by 9Queens, са вдъхновение за много дами, които търсят своето място и пътя на успеха в един свят, в който преобладаващите силни фигури са мъжки. 

Съвсем скоро на бял свят ще излезе и най-новата книга на Дженифър Шахади Play Like a Champion, с която дава възможност на читателите не само да се докоснат до най-добрите играчи в света, но и да научат техните стратегии и техники на шахматната дъска. Дългоочакваното заглавие предоставя ценни съвети, информация и практически задачи, които помагат на играчите, независимо дали са начинаещи или професионалисти, да развият своите умения на шахматната дъска. Шахади разглежда историята и стратегиите на някои от най-талантливите и влиятелни фигури в света на шаха, включително сестрите Полгар, както и световните шампионки Вера Менчик и Хоу Ифан. Читателите могат да научат повече за ключовите тактически ходове на дъската и да изпитат и развият уменията и тактическия си поглед с над 700 позиции от партии, играни от десетки известни шахматисти.

Според публикация на Дженифър Шахади в социалната мрежа Х, книгата Play Like a Champion ще излезе на бял свят този ноември, а на сайта amazon.com ще бъде налична от 1 декември. Междувременно писателката вече работи и върху следващото си заглавие, Thinking Sideways, което ще бъде посветено на двете й любими игри - шах и покер. В тази книга авторката обещава да разкрие връзката между двете мисловни игри и ценните уроци, които могат да бъдат научени от тях, които надхвърлят рамките на игралната дъска и масата за покер. В предстоящото заглавие тя изследва начините, по които емблематични игри могат да направят света по-добро място, като същевременно научат играчите как да се превърнат в най-добрата своя версия.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-желаната от милиони италианци Белен: След 12-тата изневяра на мъжа ми спрях да броя
Нана приветства от САЩ новата водеща на "Съдебен спор" Ромина Тасевска
Джулия Робъртс: Филмът "Хубава жена" трябваше да бъде доста по-мрачен
"All I Want for Christmas Is You" на Марая Кери вече не е най-слушаният коледен хит

Напишете дума/думи за търсене