Деца ще прославят България по света с куклите си от царевична шума

Уникалните кукли от шума, които изработват децата от пловдивското село Куртово Конаре, ще прославят България по света. По време на националната кампания "Чудесата на България" половин милион българи избраха малките царевични фигурки да бъдат предложени в списъка на ЮНЕСКО. Куклите от шума спечелиха първото място в категория "Нематериално наследство".

Феи, принцеси, цветя и слънца изработват децата от пловдивското село Куртово Конаре под ръководството на учителката си Маргарита Момчилова. В творческата работилница от детските ръце оживяват приказни герои - Пепеляшка, Малката Русалка, Рапунцел. Сред тях са и Пипи Дългото чорапче и Баба Яга, балерината и Оловният войник.

Необикновените кукли от Куртово Конаре са спечелили специалната награда на журито в международен конкурс на дунавските страни. Оттук нататък куклите им от шума са на крачка от признанието на ЮНЕСКО.

Предстои държавата да направи необходимото, за да бъдат обявени за световно културно наследство.
Маргарита Момчилова ръководи Школата за пластика от царевична шума към читалище "Л. Каравелов" в Куртово Конаре от 3 години, а преди това е водила същата школа в гр. Стамболийски.

Групата на Маргарита Момчилова гостува на арт-къща "Куклите" на 3 и 4 ноември (събота-неделя), между 11 и 17 часа

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Характеристики на 5-те вида лидери
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене