Том Круз вдъхнови Байдън да контролира изкуствения интелект като оръжие (Графика)

Джо Байдън. СНИМКА: РОЙТЕРС

САЩ ще могат да забранят разработки, смятани за опасни

Амбициозният закон на президента на САЩ Джо Байдън за изкуствения интелект (AI) е бил създаден отчасти благодарение на злодея в последната част от поредицата “Мисията невъзможна”. Това разкриха от Белия дом, като допълниха, че наскоро американският лидер е гледал лентата с Том Круз, която се съсредоточава върху изкуствен интелект, който отвлича и потапя подводница.

“Още преди този филм той вече беше загрижен за това какво може да се обърка с AI, но сега президентът видя още много неща, за които да се тревожи”, заявиха от Белия дом.

Преди седмица Джо Байдън подписа указа за регулирането на AI, който цели да предпази хората от потенциалните заплахи, които технологията може да създаде. С този ход Вашингтон се опитва да наложи ролята си в силно конкурентната индустрия, оценена на близо трилион долара, част от която са някои от най-големите компании в света като “Амазон” и “Гугъл”.

Документът за AI гласи, че президентът на САЩ упражнява надзор над тестовете за безопасност, които компаниите провеждат чатботовете като ChatGPT. Предвижда се и въвеждане на водни знаци за идентифициране на продукти, които се управляват от AI.

“За да избегнем риска, ние трябва да управляваме тази технология”, посочи Байдън малко преди да подпише указа. Президентът на САЩ определи новите правила като “най-силния набор от действия, които някое правителство в света някога е предприемало по отношение на безопасността и доверието в AI”. Според него “тази забележителна заповед е свидетелство за това, което защитаваме:

сигурност, откритост, американско лидерство и неоспорими права,

дадени ни от Създателя, които никое творение не може да отнеме”.

Може би най-ключовото правило в новия закон е изискването от компаниите, разработващи AI, да провеждат тестове на част от продуктите си и да предоставят резултатите на служители от правителството, преди те да са достъпни до потребители. Тестовете за безопасност се наричат red teaming, като те ще трябва да гарантират, че AI технологиите не представляват опасност за потребителите и за обществото като цяло.

В случай че оценката на безопасността даде обезпокоителни резултати, то правителството ще може да поиска от въпросната компания да направи подобрения на продукта си или дори да прекрати изцяло работата си по него. Тези права са предвидени още в Закона за отбранителната продукция, приет през далечната 1950 г. Чрез него Белият дом получава голяма част от мониторинга на индустриите, в това число и технологичната, свързани с националната сигурност, обясниха от Белия дом.

Друга съществена част от новия документ са стандартите, свързани с прозрачността, за да се гарантира, че AI няма да се използва за създаването на опасни продукти, например биологични материали, или пък да се използва при кибератаки. Сред тях е въвеждането на водни знаци върху създадената от AI технология. Тази част от закона се стреми да

сведе до минимум заплахата от фалшиво съдържание,

например deepfakes (технология, която се използва за манипулиране на видео- или аудио- съдържание, често целта е злонамерена - б.а.).

Биотехнологичните фирми също са в обхвата на указа, като едно от правилата е свързано с вземането на подходящи предпазни мерки, когато AI се използва за създаване или манипулация на биологични материали. Конкретните опасения на властта в този случай са свързани с

използването на AI

за създаване на химически, биологически, радиоактивни или ядрени оръжия

Един продукт поражда особени притеснения - синтетичните нуклеинови киселини, създадени с AI. В синтетичната биология компании или изследователи могат да поръчат синтетичните киселини, които да се използват за генно инженерство. Потенциалният проблем, който AI може да създаде, е, че той би могъл да се използва за определяне на състава на опасен вирус, който без проблем напредналата технология след това да синтезира в лаборатория, ако ѝ бъде доставен материал.

Тези опасения са причина за съвместната работа на няколко министерства, като целта е създаване на рамка за мониторинг на доставките на синтетични нуклеинови киселини, като освен това изследователските програми, които ги използват, трябва да гарантират, че доставчиците спазват правилата.

Ръководството за технологичната индустрия обаче ще действа по-скоро под формата на препоръки, поне за частния сектор, а не като задължителни мерки. Това дава свободата на техкомпаниите да не се придържат строго към него.

Федералното правителство на САЩ все пак ще използва влиянието си като един от основните финансови източници на парични средства за наука, като така ще се опита да наложи препоръките спрямо биологичните материали, подчертават от Белия дом. Оттам също така ще подтикнат използването на водни знаци, като ги изискват от федералните агенции за техните продукти с AI. Така властта ще се опита да издигне агенциите си като добър пример с надеждата, че практиките ще бъдат възприети и в частния сектор.

В Министерството на правосъдието на САЩ например ще бъдат установени правила как да се разследват нарушенията на гражданските права, свързани с AI, а федералните програми за обезщетения ще предприемат действия, за да гарантират, че AI технологията няма да задълбочава расовите предразсъдъци при работата им, поясниха още от Белия дом.

“Новата заповед задава правилния тон, като признава както обещанията, така и опасностите на AI. Това, което липсва, е механизъм за прилагане и изпълнение. Тя

призовава за много действия, които вероятно няма

да получат отговор”, обясни Сара Крепс - професор по държавно управление и директор на Института за технологична политика в университета “Корнел”.

“Тази заповед е важна стъпка от страна на администрацията на Байдън за започване на дългия процес на регулиране на бързо развиващата се технология на AI. Но това е само първата стъпка”, коментира шефът на вашингтонската група за защита на потребителите Public Citizen Робърт Вайсман.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Защо пингвините не могат да летят?
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене