Картини на Пикасо, Моне и автомобил на "Ферари" са сред най-скъпите на търгове в Ню Йорк

Автомобил на "Ферари" СНИМКА: Официален сайт на "Сотбис"

Картини на Пикасо, Моне и автомобил на "Ферари" са сред най-скъпите лотове, предлагани на аукциони в Ню Йорк през тази есен, съобщи АФП. Големите аукционни къщи продават лотове на обща стойност милиарди долари, а пазарът им не познава криза, предава БТА.

Войните в Украйна, Газа и световната инфлация не пречат на "Сотбис" и "Кристис" да отчетат печалби, сравними с миналогодишните. 2022 г. беше рекордна за техните търгове с рекордните 16 млн. щатски долара.

"Сотбис" е собственост на френския милиардер от марокански и еврейски произход Патрик Драи. "Кристис" е собственост на холдинга "Артемис", принадлежащ на френския милиардер Франсоа Пино.

Петдесет години след смъртта си Пабло Пикасо отново е звезда на нюйоркски търг с един от шедьоврите си - "Жена с часовник". Картината е от 1932 г. и е портрет на една от партньорките на испанския художник - френската художничка Мари-Терез Валтер. Очаква се да бъде продадена за повече от 120 млн. щатски долара. Била е собственост на нюйоркчанката Емили Фишър Ландау, която почина през 2023 г. на 102 години. Колекцията на Емили Фишър Ландау, включваща още творби на Анди Уорхол, Джаспър Джоунс, Вилем де Конинг и Марк Ротко ще бъде предложена на аукцион от "Сотбис" през тази седмица в Манхатън.

Според Джулиън Дейвис, завеждащ продажбите на импресионисти и модерно изкуство на аукционната къща, картината на Пикасо е един от големите му шедьоври. Мари-Терез Валтер е "златната муза" на испанския кубист. Двамата се срещат в Париж през 1927 г., докато той е женен за балерината Олга Хохлова. Пикасо рисува и друг портрет на Валтер - "Спяща жена" през 1934 г., който ще бъде предложен за продажба на търг от "Кристис" през тази седмица и вероятно ще бъде продаден на цена между 25 и 35 млн. щатски долара. През 2021 г. "Кристис" продаде "Жена, седнала до прозореца" - отново портрет на Мари-Терез, за 103 млн. долара.

Шедьовърът на Клод Моне "Езерото с нимфите" (1917-1919) също ще бъде продаден от "Кристис". Цената засега не е обявена. Конкурентната къща "Сотбис" ще предложи друга картина на Моне - "Тополи край Епт" (1891 г.) на очаквана цена между 30 и 40 млн. щатски долара.

Една от големите продажби на настоящата есен обаче не е нито картина, нито скулптура. Филиалът за луксозни автомобили на "Сотбис" ще предложи на търг автомобил ферари 250 GTO от 1962 г. Началната цена е над 60 млн. долара, каза пред АФП един от ръководителите на филиала Майкъл Каймано. Автомобилът е бил собственост на американски колекционер в продължение на 40 години. Ако предлаганата цена бъде платена, това ще бъде втората най-скъпа кола в света след Мерцедес 300 SLR Uhlenhaut от 1955 г., продадена за 135 млн. щатски долара от "Сотбис" през 2022 г.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Характеристики на 5-те вида лидери
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене