Панагюрското златно съкровище се върна у дома

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище, който прослави средногорския град и България по целия свят, се върна у дома за месец и половина.

Деветте уникални култови съда бяха експонирани в залата-трезор в Историческия музей в Панагюрище, която бе построена през 2012 г. с дарителски средства от Медно-обогатителния комбинат „Асарел Медет" и проф. д-р Лъчезар Цоцорков, дългогодишен директор като меценат на културата. Тогава дружеството финансира две реплики на прочутото златно съкровище, едната от които е в местния Исторически музей, а другата във Националния исторически музей.

„Приемам всяко негово завръщане като празник и съдя за това по реакцията на хората. Броени минути след като официално отворихме музейната зала за посетители интересът към съкровището е наистина изключителен и вярвам, че това ще продължи през целия му престой тук", каза директорът на Историческия музей доц. д-р Атанас Шопов след пристигането на експонатите в Панагюрище.

При предишните гостувания на оригинала на Панагюрското златно съкровище хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на уникалния тракийски шедьовър. Заедно с това те имаха и възможността да се запознаят с богатото културно-историческо наследство на панагюрския край и съвременната визия на града като модерна и атрактивна туристическа дестинация. Панагюрското златно съкровище ще остане в залата трезор до 18 декември, след което ще отпътува обратно за Националния исторически музей в София. И през тази година всички разходи за завръщането на тракийските златни съдове в Панагюрище се поемат от „Асарел-Медет" АД.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 трика, за които косата ще ни благодари
Подкаст: Донка Ангъчева сяда пред пианото на 5 г., на 10 свири с Пловдивската филхармония
5 минути смях повдигат имунитета
Кога една връзка е безнадежден случай?
Тайните оръжия на доброто първо впечатление

Напишете дума/думи за търсене