„Наследството“ не е краят на Ерагон

На 9 ноември излиза дългоочакваната четвърта част от тетралогията "Наследството" на Кристофър Паолини.

Ето какво споделя авторът за нея.

Здравей, Кристофър. Поздравления за „Наследството" - книгата е вече факт и отзивите на читателите са повече от възторжени. Разкажи ни малко повече за промоционалното турне на книгата, с което обиколи Америка.

Благодаря за хубавите думи, искрено се надявам читателите да се насладят на дългоочаквания завършек на „Наследството". Турнето премина с голям успех: на всяко представяне имаше от 600 до 900 души! Бяха толкова много, че едва смогнах да дам автографи на всички. Държа на обратната връзка и ми беше много интересно да разбера какво мислят читателите за последната книга от тетралогията. Признавам си, че успяха да ме изненадат - получих дори няколко предложения за брак!

Предполагам, че не искаш да издаваш прекалено много от сюжета на „Наследството", за да не отнемаш на феновете удоволствието от четенето. Би ли ни казал обаче дали краят на тетралогията е и завършек на историята на Ерагон и Ариа?
Не, в никакъв случай. Възнамерявам да продължа историята на Ерагон и Ариа.

Банален въпрос, който няма как да пропуснем: какви са бъдещите ти творчески планове?
Очаквах въпроса, но за съжаление, на този етап не мога да дам категоричен отговор. Надявам се да напиша още няколко истории за Алагезия с герои от тетралогия „Наследството", но не точно сега. Поредицата приключи, но историята на Ерагон продължава. Писането до голяма степен зависи от настроението ми, а в момента много ми се иска да пробвам нещо различно. Обичам Алагезия, но във въображението ми съществуват толкова много други светове и истории, които искам да разкажа! Обожавам фентъзито и нямам никакво намерение да го изоставям завинаги, но ми се иска да експериментирам с други жанрове. Следващата ми книга например ще бъде научна фантастика.

„Ерагон" постави началото на писателската ти кариера, която се оказа изключително успешна. Натъжава ли те раздялата със серията?
Сбогуването със света и героите, с които живея общо взето всеки ден от 1998 година насам, не е лесно. Страхувам се от бъдещето и неизвестното, но се и вълнувам. Радвам се, че читателите най-накрая ще имат възможността да прочетат завършека на историята - особено като се има предвид, че го подготвям от десет години.

Приключението на Ерагон до голяма степен напомня на собствения ти живот: едно на пръв поглед обикновено момче разбира, че притежава необикновена дарба, и за кратко се превръща в силен и влиятелен млад мъж. Прилича ли наистина Ерагон на теб?
В известна степен да, макар че не се смятам за особено силен. Но да, в началото използвах себе си като прототип на героя. Но още в средата на първата книга Ерагон се превърна в самостоятелна личност. Най-вече защото той направи много неща, за които аз само съм си мечтал: като яздене на дракони, впускане в страховити битки с чудовища и спасяване на красиви елфски принцеси.

Написването на коя от четирите книги се оказа най-голямо предизвикателство за теб?
На последната - „Наследството". Написването й ми беше най-трудно, защото героите ми се изправиха пред много тежки изпитания. За щастие в реалния живот не ми се е наложило да се боря с могъщия Галбаторикс, а само с притискащите ме крайни срокове!

Като се има предвид огромният интерес към тетралогията и към теб самия, изкушавал ли си се да следиш форумите и коментарите в интернет, или не им обръщаш внимание?
Предпочитам да не чета нищо за себе си, за да остана здраво стъпил на земята. Изпитвам огромна благодарност към всички читатели, които харесват книгите ми, и искам да ги уверя, че в написването им вложих всичко от себе си. Мога само да се моля и надявам да продължат да ме подкрепят и занапред.

И накрая, какво ще пожелаеш на всички свои читатели, Кристофър?
Да не спират да четат много и различни неща - единственият начин да се развиеш е, като пробваш нещо непривично за теб. И това се отнася до всяка една сфера на живота. Опитът ми ме научи, че постоянството е много по-важно от таланта. Не позволявайте на другите да ви казват какво можете и какво не можете да направите: следвайте сърцето си. И не забравяйте да се забавлявате!

По повод излизането на книгата издателска къща "Хермес" ви кани на премиера на 9 ноември в Greenwich Book Center от 18,30 часа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йордан Лечков стана за първи път дядо
Чао на бръчките около очите
Елиф Шафак: Бог е изкусен часовникар. Толкова точен е Неговият ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса

Напишете дума/думи за търсене