Скотомите са слепи петна в зрителното поле

Scotomata означава „тъмнина" и от тази гръцка дума идва понятието скотоми. Според вида си и мястото на проявление скотомите могат да са централни, периферни, с пръстеновидна форма или като проблясващи светлинки.

Централните скотоми са петна в централното зрително поле, в които пациентът не вижда нищо. Извън тези петна зрението е запазено. Блещукащите скотоми най-често се явяват като зрително усещане за предстоящ мигренозен пристъп или като изолиран симптом, без характерно главоболие.

Обикновено започват в близост до центъра на зрителното поле, след това се разширяват в една или повече блестящи дъги от бели или цветни светлини. Понякога светлините са под формата на зиг-заг фигури и ги оприличават с укрепленията по стените на замък.

 Симптомите на замъгленото зрение обикновено се появяват постепенно, през 5-20 минути и с продължителност по-малко от 60 минути. Нормалното централно зрение може да се възстанови няколко минути преди скотомите да изчезнат. Рядко след това има субективни усещания за умора, гадене и световъртеж.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене