Имате ли недостиг на витамини?

Чувствате се отпаднали и в лошо настроение? Вероятно това е симптом за недостиг на витамини. Кожата същи има какво да ви каже по въпроса.

Кожата ви е „огледало" на витаминния дефицит - пораженията, които виждате върху нея, в повечето случаи са резултат от неправилен начин на живот.
Сухата кожа на лицето, бледият тен, малките бръчици са следствие от дефицита на витамините А и Е.

Мазната, лющеща се кожа може да е знак за липса на витамин В2, акнето и червените петна - на мастни киселини и мастноразтворими витамини. Ако имате кожни алергии и други дерматити, имате проблем с витамини от групата В и витамин Н (биотиним). При дефицит на последния може да се появи хиперпигментация на кожата. Жълтеникавият оттенък говори за недостатък от витамин В12.

Кожата на тялото също сигнализира за проблем с витамините: сухата кожа на бедрата и раменете означава недостатък на витамини А и Е, а синкавите петна по ръцете и краката говорят за дефицит на рутин (витамин Р) и витамин С.
Извънредно сухата кожа ще излекувате с витамини от групата В, особено В3 и В6. Тя може да е сигнал и за липса на йод в организма.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 трика, за които косата ще ни благодари
Подкаст: Донка Ангъчева сяда пред пианото на 5 г., на 10 свири с Пловдивската филхармония
5 минути смях повдигат имунитета
Кога една връзка е безнадежден случай?
Тайните оръжия на доброто първо впечатление

Напишете дума/думи за търсене