Виктор Орбан идва за мача България-Унгария на празния "Васил Левски" (Oбзор)

Виктор Орбан се очаква да мача с Унгария.

  • Премиерът Денков: Не може да се месим, но като гражданин съм за промяна във футбола
  • Унгарците ни взеха на присмех: Семейна почивка не може да организирате, камо ли мач

Унгарският президент Виктор Орбан много вероятно ще се появи на празния национален стадион в София, за да подкрепи националите на Унгария, които при победа над България се класират на европейско.

За това е било намекнато на една от малкото срещи, на които е присъствал и представител на гостите.

Орбан по принцип има такива навици. През юли 2018 година се появи на двубоя на "Лудогорец" с "Ференцварош" от предварителния кръг на Шампионската лига. Кацна с частен самолет във Варна, стигна до стадиона и веднага след успеха на своите си тръгна обратно.

В крайна сметка, двубоят на националите с Унгария бе върнат на Националния стадион "Васил Левски", след като и кметът на Кърджали Ерол Мюмюн се извъртя около 23,30 часа и във фейсбук поиска да има публика на двубоя. В крайна сметка първо унгарците обявиха, че мачът е обратно в София, след което и БФС потвърди новината. Базира се на ново становище на СДВР, че при затворени врата ще успее да опази реда в града. От централата обаче се заядоха и с общината в Пловдив, че всичко е станало по нейна вина.

Разбира се, строителят на стадион "Христо Ботев" веднага отвърна, като написа за "седмокласници", явно визирайки Георги Иванов-Гонзо.

Най-много за смях пред цяла Европа обаче ни направиха от унгарската федерация.

"Тази сутрин УЕФА уведоми унгарската федерация, че по искане на българската асоциация мачът от квалификациите за европейско първенство в четвъртък ще се проведе при закрити врата в София. Срещата започва от 19 часа местно време.

Организацията на важния за унгарския национален отбор мач доведе до безпрецедентна ситуация в международния футбол. По искане на българската федерация УЕФА смени мястото на мача за пръв път миналата седмица, а за втори път днес и разпореди двубоят да се проведе при закрити врата. Важно е да се подчертае, че според правилата УЕФА има право да вземе такова решение при извънредна ситуация, като например риск за сигурността, а гостуващата асоциация няма право да наложи вето върху подобно решение. Знаейки горното, унгарската федерация се опита да действа по спортен начин миналата седмица и въпреки че главно заради феновете на унгарския национален отбор не беше съгласна с късната смяна на мястото и особено със затварянето на трибуните, тя прие решението по принуда и не коментира публично събитията", започна официалната позиция на унгарците, които я публикуваха на сайта си, преди още БФС да реагира и да обяви решението.

"Сега обаче, когато няколко дни преди мача настъпи пълен хаос по отношение на мястото, трябва ясно да се каже: Това, което сдружението организатор направи през последните седмици, е безпрецедентно, напълно неоправдано и неспортсменско. Не можете да организирате дори семейна почивка, камо ли международен футболен мач със сериозни залози, включващ много хора и интересуващ милиони. Българската асоциация постави в невъзможна ситуация както УЕФА, така и унгарската асоциация: възползвайки се от факта, че и двете организации имат предвид спортното майсторство и се стремят класирането да се решава на терена.

Въз основа на правилата ситуацията е ясна: ако националният отбор на Унгария не пътува до определеното място, той ще загуби мача, без да играе, което очевидно е неприемлива опция за всички унгарци. Затова унгарската асоциация се адаптира към решението. Унгарският тим ще замине за София утре, а в четвъртък с подкрепата на феновете, която се усеща отдалеч, ще направи всичко възможно, за да извоюва място на европейското първенство", завършва позицията на гостите.

Дори премиерът академик Николай Денков си позволи да коментира цирка с мача.

Премиерът Николай Денков говори с президента Румен Радев на мача на Стилиян Петров на 6 септември. И той вече смята, че е дошло време за промяна във футбола.
Премиерът Николай Денков говори с президента Румен Радев на мача на Стилиян Петров на 6 септември. И той вече смята, че е дошло време за промяна във футбола.

"Цялата организация тече между БФС и УЕФА. Държавата няма права да се меси в този процес. Това е тяхно решение и ние трябва да помогнем да го реализират. Има работна група между МВР и футболния съюз и се обсъждат всички необходими мерки. Утре те ще дадат брифинг какви ще бъдат те. До тази ситуация се стига, защото е очевидно, че българският футбол върви упорито и устойчиво надолу и е време БФС да си даде сметка, че той носи отговорност за това и тези протести имат основание, защото трябва да се промени нещо. Държавата няма права да се намеси пряко, но аз като гражданин бих казал, че имам право, когато виждам, че една система не върви добре, да поставя въпроса, че трябва да се търси промяна", каза Денков.

Спортният министър Димитър Илиев натърти, че ситуацията е петно върху България и родния спорт.
Спортният министър Димитър Илиев натърти, че ситуацията е петно върху България и родния спорт.

"Петно върху България и спорта", бе мнението и на спортния министър Димитър Илиев. Той обаче спешно се разпореди да се подготви стадиона преди мача.

А феновете веднага обявиха протест от 17 часа в четвъртък, или два часа преди двубоя с Унгария.

Публиката този път ще е на улицата.
Публиката този път ще е на улицата.

Очаква се блокада на целия булевард "България" от Орлов мост до булевард "Драган Цанков". Там ще са агитките на "Левски" и ЦСКА. Отделно ще има хора и на улица "Гурко". Там е мястото на всички останали отбори.

Отделно се планират протести във всеки голям град на България, като те ще са пред регионалните съвети на БФС.

Воюващи във футбола се скараха пред спортния министър, съветват ги да не превръщат срещата в цирк

Заместник-министърът на спорта Даниела Дашева трябваше да озаптява страстите преди срещата, която министър Димитър Илиев организира между изключените клубове и ръководството на БФС.

Още пред залата Георги Градев атакува шефа на аматьорската лига Румен Вълков и изпълнителния директор Борислав Попов, като ги нарече престъпници.

Професор Даниела Дашева охладява страстите в залата, преди в нея да влезе министър Димитър Илиев.
Професор Даниела Дашева охладява страстите в залата, преди в нея да влезе министър Димитър Илиев.

Всичко се пренесе вътре в залата, преди да се намеси крехката професорка от НСА.

С думите "тук да не ви е цирк" накара спорещите да седнат, преди да се появи Димитър Илиев.

Срещата продължи няколко часа, като след нея министър Илиев се обяви за независим одит на решенията на изпълкома. Вече имало съгласие на едната страна, но от БФС мълчат.

"Имахме много тежък и емоционален разговор с представители и на двете страни – както на ръководството на БФС, така и на изключените клубове. Напрежението между двете страни е доста голямо. Това, което ние като медиатор направихме, е да се назначи независим одит на ситуацията, да се проверят всички факти, да се проверят всички ситуации от двете страни и обратно, при решение, че приемат и двете страни, след това ще се вземат решения да се поправят грешките, не може да има решение на този проблем без добронамерен разговори", започна министърът.

"Ще назначим, ние като министерство, независим одит, кантора, ще пуснем официално писмо до БФС, ако дадат съгласие, стартираме тази процедура. Питах има ли вариант да се промени решението, над 140 клуба са, това показва ненормалност. Имаме потвърждение от едната страна. Мога ли да мина с 200км/ч през центъра на София? Мога. Бих ли го направил? Не. Последствията са тежки. Нашата страна като медиатор е да намерим решение. Всеки страда. Едната страна казва: "Отнеха ни правото децата ни да играят", естествено, че като се отнеме това право, ще има проблем, всеки баща иска да види детето си на терена, от другата страна казват, че няма проблем", продължи той.

Родители: Бесните агитки опасни за децата, които учат до стадиона

Неочаквано напрежение предизвика връщането на мача в София у родители на десетки деца, които учат в близост до националния стадион. Там е ключовата метростанция, до която те трябва да стигнат между гневните протестиращи запалянковци, за да се приберат след учебните си занятия в четвъртък следобед.

Освен строителния техникум в непосредствена близост, от другата страна на ул. "Христо Смирнески" се намират две гимназии и едно училище. А има и популярни частни школи и занимални, в които часове следобед карат много непълнолетни. Повечето деца после хващат именно метрото от стадиона.

Според родители и тези, на които не им се налага да ходят до метрото, а се прибират пеша в квартала, са уязвими от евентуална агресия, бомбички и всичко, което съпътства шествията на запалянковците. Спирката на трамвая също е на ключовото кръстовище срещу строителния техникум и майки се притесняват, че дори и родителите да тичат да си вземат децата, пак ще е напрегнато за всички.

Титлата може да се реши на 10 декември

Титлата в т.нар. роден елит може да се реши още на 10 декември. Тогава е предвидено да се изиграе мегадербито от Първа лига между ЦСКА и "Лудогорец". Срещата от 20-ия кръг е на "Българска армия" от 17,45 ч. В първия мач през сезона разградчани разбиха 3:0 у дома "армейците".

Към момента "червените" имат 2 точки аванс пред 12-кратните шампиони. Родният първенец обаче е с мач по-малко.

Обикновено когато "Лудогорец" се възкачи на върха през зимата, родният хегемон не пуска кокала и няма изненади до края на сезона. Срещата между претендентите за трофея у нас ще бъде и последна за тях през календарната година в елита на България.

Отложеният мач на разградчани срещу ЦСКА 1948 ще се изиграе напролет, става ясно от решението на Спортно-техническата комисия. Двубоят между двама тима по програма трябваше да се състои още в началото на кампанията - през август, но бе отложен заради евроучастието на разградчани.

Последният мач за календарната години в т.нар. роден елит пък ще бъде на 14 декември, когато "Арда" посреща ЦСКА 1948.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Характеристики на 5-те вида лидери
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене