Чарлз III събира храна за бедни на рождения си ден

Крал Чарлз III стои до тортата си на парти за 75-ия си рожден ден, организирано в Тетбъри, Англия.

СНИМКИ: РОЙТЕРС

Британският монарх обяви мащабен проект, чрез който изхвърляните от магазините продукти ще стигат до гладуващи

Британският крал Чарлз III използва рождения си ден, за да даде старт на мащабен проект за събиране на продукти, приготвени за изхвърляне от супермаркети и ферми, които да бъдат раздавани на бедни. Инициативата “кралска храна” трябва да помогне на хората, изправени пред продоволствена несигурност. Сметките показват, че те са около 14 млн. вече в Обединеното кралство.

Във вторник Чарлз навърши 75 г., но макар да е едва шестият британски монарх, живял толкова дълго, той реши да не се отдава на големи тържества. Използва медийния интерес около личния си празник, за да обяви инициативата, която може да реши поне два обществени проблема. Първият е с растящите разходи на живот, довели до 38-процентово увеличение на хората, разчитащи на хранителни банки. Организиращите ги благотворителни платформи казват, че вече трудно се справят с голямото търсене на безплатни продукти. Успоредно с това супермаркетите продължават да изхвърлят тонове храна с изтичащ срок на годност, тъй като

няма достатъчно развита мрежа тя да стига до бедните

Затова кралят реши да използва авторитета и благотворителните организации, на които е патрон, за решаване на проблема. За целта ще бъдат изградени допълнителни разпределителни центрове.

“Нуждата от храна е толкова реален и неотложен проблем, колкото и разхищението на храна”, написа монархът в списанието за бездомни Big Issue, което излезе на корицата си с негов портрет. Според Чарлз рекордното поскъпване на живота е довело до твърде много семейства и хора, които пропускат питателно ядене.

“Има един на всеки петима души в тази страна, които страдат от това, което благотворителните организации наричат “продоволствена несигурност”. За мен те са гладни”, каза баронеса Луиз Кейси, която е съпредседател на проекта за кралската храна.

Някои от кралските кореспонденти припомниха, че когато Чарлз се ражда на 14 ноември 1948 г., също е имало глад и дворецът е изпратил на около 2600 семейства с бебе, родено в същия ден продоволствени пакети. Те

съдържали месо, масло, мед и мармалад

Сега крал Чарлз III покани 400 медицински сестри и акушерки на прием в Бъкингамския дворец, а по-късно отпразнува рождения си ден в тесен семеен кръг. Съобщено бе, че по-малкият му син Хари няма да пристигне от САЩ, а ще го поздрави само по телефона.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-желаната от милиони италианци Белен: След 12-тата изневяра на мъжа ми спрях да броя
Нана приветства от САЩ новата водеща на "Съдебен спор" Ромина Тасевска
Джулия Робъртс: Филмът "Хубава жена" трябваше да бъде доста по-мрачен
"All I Want for Christmas Is You" на Марая Кери вече не е най-слушаният коледен хит

Напишете дума/думи за търсене