Наши - зет и сват в битка за президент на Мадагаскар

Ситени Рандрианасолонияко и Даниела Милева с петте им деца. СНИМКА: АРХИВ

Бургаски зет и бургаски сват влизат днес в изборната битка за президент на Мадагаскар. 51-годишният Ситени Рандрианасолонияко е женен от 2001 г. за българката Даниела Милева, с която имат пет деца. Той е шеф на Олимпийския комитет на Мадагаскар и вицепрезидент на Международната федерация по джудо.

Другият кандидат с българска връзка е Марк Раваломанана, чийто първороден син Жосоа се ожени за Гергана Георгиева през 2004 г. 73-годишният Раваломанана вече е бил държавен глава на островната държава между 2002-2009 г. През март 2004 г. той пристигна в Бургас, за да поиска от сватовете ръката на бъдещата си снаха. За годежа в Бургас кацна цял самолет с високи гости от Мадагаскар. Освен трите си деца и съпругата си президентът Раваломанана доведе също външния министър, шефа на кабинета си, началника на държавния протокол, а от Москва пристига и посланикът, акредитиран за София.

Раваломанана бе свален с преврат през 2009 г. и на кормилото на страната застана бившият диджей Андри Раджоелина, който сега отново се кандидатира за пореден мандат.

Изборите в Мадагаскар, чиито първи тур трябваше да се състои миналата седмица, бяха отложени през октомври от Върховния конституционен съд за днешната дата с надеждата, че отсрочката ще допринесе за успокояване на обстановката в страната.

Близо месец в столицата Антананариво бяха организирани всекидневни протести, водени от опозиционните на 49-годишния Раджоелина кандидати, които го обвиняват в ред нарушения, включително и затова, че през 2014 г. е получил френско гражданство. Така според тях той автоматично е загубил правото да има мадагаскарски паспорт и съответно не може да се кандидатира за държавен глава.

Опозицията също така обвинява Раджоелина в самовластен контрол над демократичните институции, избирателната комисия и Върховния конституционен съд.

Срещу досегашния президент е и “българският кандидат” Ситени Рандрианасолонияко, който до неотдавна бе част от неговата коалиция в Националното събрание на Мадагаскар.

Рандрианасолонияко, който има големи шансове за победа, пропътува хиляди километри през последните месеци в кампания из страната, обръщайки внимание особено на по-бедните провинции.

Очаквайте обширен материал с подробности за изборите в островната страна и кандидатите, свързани с България.

Президентът Раваломанана през 2004 г. в Бургас. Зад него са синът му и снахата Гергана. СНИМКА: АРХИВ
Президентът Раваломанана през 2004 г. в Бургас. Зад него са синът му и снахата Гергана. СНИМКА: АРХИВ
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене