Откриха подходяща за живот планета

Учени откриха планета, която се намира в съзвездието Живописец и е подходяща за живот. Тя обикаляла около звезда, подобна на Слънцето и според изследователите, може да има климат, в който да съществува живот, пише списание Astronomy & Astrophysics.

Планетата се намира в орбитата на звездата HD 40307 - оранжево джудже от спектрален клас К, около 23 % по-лека от Слънцето, но също толкова ярка. Новооткритата планета се намира „само" на 42 светлинни години от нас. В орбитата на звездата HD 40307 бяха открити три „супер-Земи" от астрономите от Европейската Южна Обсерватория през 2008 г., благодарение на спектрографа HARPS.

Група учени, с ръководител Микко Туомми от британския университет в Хартфордшир, обаче е използвала по-чувствителен метод за анализ на данните, получени от HARPS и установила присъствието на още три планети в орбитата на звездата.

Последната от общо шестте планети на HD 40307 е привлякла вниманието на учените, защото се намирала почти в средата на „животоподдържаща зона" на звездата си - разстоянието, на което върху една подобна на Земята планета, може да има вода. Радиусът на планетата предполага климат и атмосфера, които да могат да поддържат живот, твърдят още учените.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Камила и Хари се скарали жестоко, тя му казала повече да не се връща
Актьор от Бродуей идва в София  за театралния  фестивал  “Към звездите”
Стегни се, никой не те гледа - съвети за начинаещи във фитнеса
Съпругата на шефа на “Ред Бул” в депресия

Напишете дума/думи за търсене