80 е числото на Георги Чапкънов - колкото годините, толкова и творбите в изложбата му “Пластика и графика”

Емил Стойчев с Георги Чапкънов на откриването на изложбата му “Пластика и графика”

Класикът представи най-новите си скулптури от бронз

Общо 80 пластики, графики и рисунки представя един от класиците на българската скулптура - Георги Чапкънов-Чапа. Селекцията е от най-ранните творби на автора от 70-те години, изпълнени в шамот, както и последните му работи от бронз. Специално за изложбата той създава серия от авторски литографии. Включени са оригинални скици и рисунки към скулптурните му произведения. 

Една от скулптурите на Чапа
СНИМКИ: ФЕЙСБУК
Една от скулптурите на Чапа СНИМКИ: ФЕЙСБУК

Това е втората изложба на Чапа в годината, когато отпразнува юбилей - на 24 януари 2023-а той навърши 80 г. По-малко от месец след рождения си ден - на 14 февруари, великият скулптор представи експозицията “Чапкънов. Алхимикът” в Националната галерия. Част от нея бяха 70 творби, сред които гипсовият портрет на Федерико Фелини. Малко преди изложбата синът на Чапа - режисьорът Тодор Чапкънов, го докара от Италия обратно в България. От 1992-а до началото на тази година портретът беше изложен в една от техните леярни.

Приносът на Георги Чапкънов не може да бъде ограничен само до българската скулптура. Творбите на класика в публичното изкуство - многобройните негови произведения в градска среда у нас, кавалетната пластика – жанр, в който той започва да работи още през 70-те години, както графиките и рисунките му са емблематични за изкуството в България, но и в чужбина. Чапкънов е известен не само с монумента “Св. София”, но и с това, че е съавтор на герба на Република България. Има множество награди, сред които Гран при в Париж през 2002-а и “Златен Езоп” през 1975 г. 

Двама от големите скулптори у нас - Георги Чапкънов и Емил Попов. Отзад е синът на Чапа - режисьорът Тодор Чапкънов
Двама от големите скулптори у нас - Георги Чапкънов и Емил Попов. Отзад е синът на Чапа - режисьорът Тодор Чапкънов

След прекаран коронавирус здравословното състояние на Чапкънов се влоши. Това наложи влизането му в хоспис, където провеждаше интензивна рехабилитация. На същото място бяха художникът Иван Вукадинов и олимпийският шампион по класическа борба Боян Радев - така тримата големи се събраха на едно място. Възстановяването на Чапа върви добре, защото той присъства на откриването на юбилейната си изложба “Пластика и графика” във вторник вечерта в музей-галерия “Анел”. Събитието тогава бе с покана за подбрани гости. Двамата съименници - художникът Емил Стойчев и скулпторът Емил Попов, също бяха на събитието. От 16 ноември до 10 декември 2023 г. експозицията ще бъде отворена за посещение от всички фенове на ваятеля. Куратор е писателя Иво Милев. 

Още една от показанитге скулптури на Чапа по време на изложбата му
Още една от показанитге скулптури на Чапа по време на изложбата му

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 трика, за които косата ще ни благодари
Подкаст: Донка Ангъчева сяда пред пианото на 5 г., на 10 свири с Пловдивската филхармония
5 минути смях повдигат имунитета
Кога една връзка е безнадежден случай?
Тайните оръжия на доброто първо впечатление

Напишете дума/думи за търсене