Гагарин го изпревари с 23 дни, но Алън Шепърд си го върна с първия голф удар на Луната (Видео)

След историческия полет през 1961 г. Шепърд и съпругата му са поздравени от президента Джон Кенеди и Джаки. 
СНИМКА: ПУБЛИЧЕН ДОМЕЙН

Вечният "втори" - легендарният пилот на НАСА Алан Шепърд, за когото "провалът не бе опция", днес щеше да стане на 100 години

Днес астронавтът Алън Шепърд щеше да стане на 100 години, отбелязват от НАСА. Пилотът се прочува с факта, че е "прецаканият" от Юрий Гагарин, който трябвало да полети в Космоса една година преди руснака, но поради ред проблеми с техника остава втори. Мисията му стартира 23 дни след тази на Гагарин, която е на 12 април.

Алан Шепърд днес щеше да стане на 100 г.
СНИМКА: НАСА
Алан Шепърд днес щеше да стане на 100 г. СНИМКА: НАСА

Малко преди да излети, медиите питат Шепърд за какво мисли в момента и той бързо отговаря: "Фактът, че всяка част от този кораб е построена от предложилия най-ниска цена". Фраза, която описва цялата американска драма на вечно догонващите. Именно затова за Америка полетът на 5 май 1961 г. е своеобразен удар по тяхната гордост - Съветите отново са ги изпреварили.

На всичкото отгоре Шепърд достига Космоса, но не и орбита, каквато е била целта, защото за разлика от руската машина, която е напълно автоматизирана, американската не е. Шепърд се е справял сам с цялата сложна апаратура и всеки детайл е изисквал неговото внимание, сила и различни умения.  

Макар и изключително талантлив, късметът на американеца сякаш непрекъснато му изневерява.

Роден на 18 ноември 1923 г., той е един от най-добрите бойни и тестови пилоти по време на Втората световна война. Благодарение на това е привлечен на работа в НАСА. 

Юрий Гагарин е първият човек, полетял в Космоса през април 1961 г.
Юрий Гагарин е първият човек, полетял в Космоса през април 1961 г.

Две години след първия си полет, който му поставя клеймото "вечния втори", Шепърд е назначен за командир на Проекта "Джемини". Законът на Мърфи сякаш го преследва и там и той е приземен преждевременно през октомври 1963 г. поради заболяване на вътрешното ухо, което причинява силна замаяност и гадене. След хирургическа интервенция Шепърд се възстановява напълно и през 1971 г. е жаден за нови подвизи. Този път той е подготвян да бъде командир на "Аполо 14", като лично ще пилотира модула "Антарес".

Прочутият първи голф удар на Луната
КАДЪР: НАСА
Прочутият първи голф удар на Луната КАДЪР: НАСА

По това време може да се каже, че Шепърд вече е хванал "последния влак" да покаже какво може. Той е на преклонната за астронавти възраст - 47 години и амбицията му е да постави рекорд, ставайки най-възрастният човек, стъпил на Луната. 

Може би затова "прецаканият" от Гагарин американец не може просто да кацне на спътника ни, да огледа пейзажа и да си тръгне. Той е отишъл там и иска да направи нещо изключително, за което ще се говори. И което ще свали печата "вечния втори".

Така още със слизането си на Луната, Шепърд си подготвя стика за голф, тества тежестта му и бавно поставя първата топка. Нанася удар, но в тъмното камерата не може да проследи накъде полита тя. След това Шепърд се навежда и поставя втора.  Ефектът отново не може да се проследи, но вероятно след това е проверено как се движи тяло с конкретна тежест на спътника ни. (Видеото можете да видите тук). 

Благодарение на тази историческа мисия, Шепърд вече не е "вторият", а най-възрастният, нанесъл първия голф удар на спътника ни. Тъй като е и талантлив ръководител, Шепърд е повишен от началник на офиса на астронавтите в контраадмирал. В космическата агенция никога няма да забравят как секретарят на астронавта му направил две снимки - едната, на която е в добро настроение и друга, на която е намръщен. С тях служителят предупреждавал колегите в какво настроение е началникът им - дали е Усмихнатият Ал или е Леденият командир.  

Днес в НАСА отбелязват рождения ден на любимия си шеф, който не успя да доживее своя 100-годишен юбилей. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене