Азис е ясен, но как успяха да подпалят тикток и Богдана, Стефан, Васил Найденов, “Ритон”

Катя и Здравко от дует “Ритон” използват тикток не само да публикуват информация за предстоящи концерти, но и показват част от всекидневието си. На снимката са заедно с Драгомир Драганов и Филип Киркоров.

 • Боже, Василе, какво правиш тук, казва Богдана Карадочева на Кеца в клипче, станало “вайръл”
 • Лили Иванова е активна в инстаграм
 • Не е за тях, казва синът на Михаил и Кристина Белчеви
 • Кирил Ефремов пита случайни минувачи на улицата в рубриката “Киронично”
 • Робин Кафалиев и Йордан Господинов се преобразяват в полицай и алкохолик

“Спри да скролваш в тикток.” Ако тези думи ви звучат съвсем неразбираемо, имайте предвид, че това е приложението на телефона, което увеличава най-бързо потребителите си през последните години. В началото бяха предимно тийнейджъри, но в китайската платформа за видеосъдържание вече са и по-възрастните поколения.

За по-малко от две години тикток събра над милиард потребители. Интересът към него достига своя връх по време на COVID пандемията. От място за качване на забавни видеа се превърна в най-голямата платформа за обмен на информация според “Форбс”. Трудно може да си успешен на поп сцената, ако не развиваш тикток канал. 

Не е вярна и популярната представа, че в тикток има само забавни клипчета и минискечове. Има всичко. Включително тийзъри за театър и концерт. Много български звезди също имат профили там. Канят на концерти, театър, промотират новите си филми или песни. Изненадата е, че музиканти и актьори - звезди от “аналоговите” времена и “Златният Орфей”, вече плуват в свои води в тикток. 

Наскоро един забавен клип стана “вайръл” (популярен и споделян от много хора) в мрежата, след като Богдана Карадочева, Стефан Димитров и Васил Найденов “атакуваха” тикток. Любимците на няколко поколения певци се появиха в забавно видео, с което отправят покана към децата, майките, бабите и дядовците им да дойдат на концерта им в зала 1 на НДК. 

“Спри да скролваш в тикток”, казва във видеото

Васил Найденов

Богдана Карадочева от своя страна заявява: “Боже, Василе, какво правиш в тикток?”.

Клипът е сниман професионално и подсказва добри умения в дигиталните технологии. “Кажете на майка си, на баба си, на дядо си и на цялата фамилия да дойдат на концерт”, призова Найденов. “И децата могат да дойдат, защото ще има и детски песни”, допълни Карадочева, а в заключение Стефан Димитров пояснява: “Чакаме ви в зала 1 на НДК!”.

Впрочем Карадочева, Димитров и Найденов имат общ профил в тикток. А Васко Кеца има отделен, като публикува предимно клипове от участия и концерти. Там той има над 900 последователи и 30 качени видеоклипа. 

Катя и Здравко от дует “Ритон” използват тикток не само да публикуват информация за предстоящи концерти, но и показват част от всекидневието си.
Катя и Здравко от дует “Ритон” използват тикток не само да публикуват информация за предстоящи концерти, но и показват част от всекидневието си.

Певицата Кичка Бодурова също има профил в социалната мрежа, но само с един публикуван видеоклип и 21 последователи.

Виж, дует “Ритон” може да се похвалят с доста повече фенове в приложението - имат над 1440 последователи и добре поддържан профил със стотина публикувани клипчета. Това, за което Здравко Желязков и Катя Михайлова предимно използват тиктока си, е да обявяват предстоящи концерти и участия. Една от последните им публикации е покана за концерта им “Елате ни на гости” - на рожден ден, в зала 1 на НДК на 18 март. Но също така показват и част от всекидневието си.

Джаз певецът Васил Петров също използва платформата да кани последователите си на концерти.

Примата на българската музика Лили Иванова е много активна във фейсбук и инстаграм и там може да се намери всякаква информация за изминали и предстоящи концерти. В тикток обаче няма профил.

Певецът и поет Михаил Белчев и съпругата

му Кристина Белчева нямат профил в тикток, защото синът им Константин не им позволява

“Не е за тях”, казва. Той върви по стъпките на родителите си и прави музика. Кристина Белчева обаче няма нищо против да ползва приложението, защото това е “още една възможност съдържанието на певците да достигне до по-младите”. За нея най-важно е да има приемственост между поколенията. А контактът се случва точно там - в социалните мрежи. 

Катя и Здравко от дует “Ритон” използват тикток , като показват част от всекидневието си.
Катя и Здравко от дует “Ритон” използват тикток , като показват част от всекидневието си.

В правилата на младите в тикток добре се ориентира Кирил Ефремов. 48-годишният актьор има 50 хиляди последователи, които се забавляват с неговите имитации, иронични монолози, забавни видеа и комични стихотворения. Първият клип, който публикува, е преди две години. А под снимката в профила си е написал: “Аз съм Кирил Ефремов. Последвайте ме тук, за да не ви напляскам”. Дори прави и рубрики - “Киронично” и “За или против”, в която пита случайни минувачи по улицата по някоя тема. 

Васил Найденов показва в тикток кадри от концертите си.
Васил Найденов показва в тикток кадри от концертите си.

Ще си махна ЕГН-то,

ще си бегам на морето,

ще ми пеят чайки жално,

а на мен ще ми е кално,

ще си пия лимонада

ще си слушам с наслада

новините за торнада...

Това е част от стихотворение, което Кирил Ефремов рецитира в тикток. Застанал пред локвите, на фон е снимал проливния дъжд в София. Въпреки че има много участия на театралната сцена, актьорът не кани последователите си на постановките. Там развива коренноразлична тематика от инстаграм профила си, където почти всеки месец споделя какво ще играе и къде. В тази социална мрежа например

последователите първи разбраха, че ще има “Спанак с картофи”

Актьорите Иво Аръков, Антоан Петров - Анди и Кирил Ефремов първо в инстаграм обявиха, че подготвят премиерна постановка, в която участие има и футболистът Благой Георгиев. 

Азис, който има най-много последователи от българските звезди.
Азис, който има най-много последователи от българските звезди.

Много активно участие в тикток има и Албена Михова. “Здравейте, мили хора”, казва актрисата в началото на видеата си и официално кани своите последователи на театър. Според правилата на социалната мрежа обаче тя леко се отклонява. Вместо да публикува видеа, Албена Михова си качва снимки от постановки с музика към тях. Въпреки че профилът ѝ е създаден през 2019 година, тя още малко трябва да се изучи на тънкостите на приложението.

В лекарския кабинет. Лекарят пита:

- Местоживеене? Град?

- Хасково - отговаря пациентът.

- Женен ли сте?

- Нее, не съм женен. Аз така си изглеждам... изтормозен.

Лекарят е Робин Кафалиев, а пациентът - Йордан Господинов - Дачко. Двамата са любимци от комедийните скечове в предаването “Аламинут”, което се излъчваше преди години по Би Ти Ви. Сега актьорите правят кратки забавни видеа в тикток, за да не “губят младата аудитория”. А по коментарите личи, че и младите знаят за “Аламинут” и искат да го върнат на екран. 

Милко Калайджиев кани последователите си на негово участие в тикток.
Милко Калайджиев кани последователите си на негово участие в тикток.

Заедно с Атанас Бончев - Наката, Невена Бозукова - Неве и Милена Маркова - Маца те бяха любимците на екрана, преди да се излъчват комедийни формати. “Аламинут” е първото за българския телевизионен ефир игрално филмово скеч шоу. То бе създадено по идея на Робин Кафалиев преди 18 години.

“С Дачко започнахме да снимаме и в тикток, защото се оказа, че много активно се следи от по-младите, а не искаме да губим младата аудитория. От известно време работим в тази посока”, разказва Робин Кафалиев пред “24 часа”. Първото им видео е качено преди половин година, но е натрупало почти 20 хиляди последователи и общо 110 хиляди харесвания, което за социалната мрежа е много. Кафалиев и Дачко често

забавляват аудиторията си с

образите на лекар и пациент и

полицай и алкохолик

Видеата им са точно по стандартите на тикток - съвсем кратки, забавни и добре заснети. А някои дори не могат да повярват, че Кафалиев има тикток. Може би за младата аудитория е странно. “Ако истинският Робин Кафалиев качваше видеа, щеше да е златно. Толкова много ми липсва “Аламинут”, гласи един от коментарите под видеата на Кафалиев. Актьорът дори споделя отделно видео, в което доказва, че той самият стои зад профила. 

Актьорът Кирил Ефремов е много активен в тикток.
Актьорът Кирил Ефремов е много активен в тикток.

Не е изненада, че

абсолютен рекордьор по последователи в тикток от българските звезди е Азис

Той има над 540 000 последователи, което го прави най-следвания от всички в тази социална мрежа. Попфолк певецът има общо над 5 млн. харесвания на видеата му.

“Дневника на Азис” - това е една серия от клипове, която той редовно поддържа. В “дневника” феновете му може да видят ежедневието му. Може да се открият и много видеа как Азис готви - я гювеч, я домашни кифлички, я домати, пълнени с ориз.

“Събудих се с мисълта за зеле със свинско. Станах и започнах приготовлението му”. “Ходих до комшиите да им искам хляб, нямам за закуска.” Такива клипчета имат по хиляди харесвания и гледания. 

Робин Кафалиев  пуска забавни видеа в тикток.
Робин Кафалиев пуска забавни видеа в тикток.

В акаунта му може да се намерят и клипове на бекстейдж сцени по време на снимки на музикални клипове и др. Освен това често публикува и информация за нови проекти, както и предстоящи участия.

А най-новата му песен с Галена “По по по”, която излезе в началото на миналия месец, има над 10 хил. качени клипчета в тикток. Подобен случай беше и с кючека на Фики Стораро “Чупки в кръста”, който има над 573 хил. видеа. 

Робин Кафалиев с Йордан Господинов - Дачко и Атанас Бончев - Наката в “Аламинут”.
Робин Кафалиев с Йордан Господинов - Дачко и Атанас Бончев - Наката в “Аламинут”.

Изглежда,

неуспешен опит да ползва тикток е направил певецът Милко Калайджиев

Той е публикувал само две снимки, една от които е да покани последователите си на негово участие. “Хайде на купона!”, гласи текстът на снимката, като пише кога и къде може да бъде слушан известният попфолк певец.

За разлика от него колежката му Софи Маринова е абсолютен “тикток професионалист”. Тя редовно публикува видеосъдържание, което показва участията и приготовленията ѝ, преди да излезе да пее на сцената. Има над 385 хиляди последователи и над 6,5 млн. харесвания досега. 

Йордан Господинов - Дачко от “Аламинут” в тикток
Йордан Господинов - Дачко от “Аламинут” в тикток

Сред публикациите често са и програми за месеца къде и кога ще има концерти. “Очаквам ви довечера да си живучкаме”, казва Софи Маринова и кани последователите си на участията си. Тя често им показва и какво се случва, преди да излезе на сцената - как я гримират, оправят прическата ѝ и какво облича. 

Много известни личности нямат тикток, затова пък е пълно с техни фен страници, както във всички социални мрежи. А някои имат и фалшиви профили. Такъв например е случаят с актьора Владо Пенев. С негова снимка и само 15 последователи “профилът” му стои празен. Иначе актьорът е много активен в инстаграм, като често публикува кадри от ваканциите и екскурзиите си, както и покани за постановки.

 • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-желаната от милиони италианци Белен: След 12-тата изневяра на мъжа ми спрях да броя
Нана приветства от САЩ новата водеща на "Съдебен спор" Ромина Тасевска
Джулия Робъртс: Филмът "Хубава жена" трябваше да бъде доста по-мрачен
"All I Want for Christmas Is You" на Марая Кери вече не е най-слушаният коледен хит

Напишете дума/думи за търсене