Доброто настроение идва от чинията

Едва ли ви минава през ума, че ключът за доброто настроение и самочувствие е в чинията ви. Малко полезна информация ще ви помогне да поддържате висок дух всеки ден.

Дори и да не ви се вярва, количеството и вида на храната влияят на емоциите ни. Ако познаваме действието на различните ястия, можем лесно да облекчим състоянието си при депресия, потиснатост или умора.

- Ако успявате да поддържате нивото на кръвната захар в кръвта постоянно, а стомашно-чревният ви тракт работи без прекъсване, ще се чувствате "на върха" и преизпълнени с енергия през целия ден.
Когато кръвната ви захар скача и пада,  няма как да преливате от оптимизъм и да се радвате на живота.
За производството на вещества, "отговорни" за доброто настроение, на мозъка му е необходим постоянен приток на глюкоза. Но не прекалявайте нито със сладкишите, нито с мазните храни - те ви гарантират потиснатост и сънливост.
- Поемате ли достатъчно желязо с храната си? Недостигът му води до постоянна умора, разсеяност, отслабване на паметта, дори депресия. Яжте повече магданоз, коприва, гъби, фасул, елда, стафиди, мед, лимони и много витамин С, който подпомага усвояването на желязото.
- Кажете "да" на фолиевата киселина (витамин В9). Тя е свързана с производството на хормони, които ни помагат да се чувстваме щастливи. Затова хапвайте повече броколи, спанак, фасул, черен дроб, ръжен хляб, сирене, извара.
- Четири различни изследвания доказват, че недостигът на витамин Д е свързан с различни депресивни разстройства както и с ПМС(предменструален синдром). За да си го набавим, освен слънце и хранителни добавки, можем да включим в менюто си твърди сирена, яйчен жълтък, мазни риби, телешко. За доброто настроение са ни необходими от 1000 до 2000 международни единици витамин Д, което е малко повече от дневната доза.
- Яжте често пуешко месо, сьомга и кисело мляко. Те са богати на триптофан, основна аминокиселина, която усилва нервната система и стабилизира емоциите.
- Когато сте потиснати, наблегнете на мляко, извара, сметана. Те съдържат калций и магнезий, които успокояват нервите и помагат за спокоен сън.
- Три пъти седмично в менюто ви трябва да присъстват риба, орехи и сурови тиквени семки. В тях има ненаситени мастни киселини, недостигът на които според британски медици може да доведе до депресия. Изследвания сочат, че хора които консумират повече от 3 пъти седмично сьомга, сардина, скумрия и други мазни риби са по-устойчиви на депресивни настроения заради омега-3 ненаситени мастни киселини в тях.
- Хормонът който действа като естествено успокоително е серотонинът. Неговият синтез се стимулира от витамин С. Ще си го набавите, ако на трапезата ви по-често присъстват червените чушки, кивито, чаят от шипки, боровинките, магданозът.
- Осигурете си всеки ден продукти богати на селен, който е антиоксидант и помага да се справите по-лесно, когато ви налегне песимизъм. Дневната доза трябва да е поне 55 мг. Ако през деня хапвате овесени ядки, кафяв ориз, пълнозърнест хляб, ще си доставите 70 мг от минерала.
Има го още във фасула и бобовите, в млечните продукти, в свинското, телешкото, рибата, в орехите и крушите.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене