Моцарт в зала България

На 15 ноември диригентът Любка Биаджони и Софийската филхармония - оркестър и хор представят безсмъртната творба на Волфганг Амадеус Моцарт - „Реквием".

Едно от най-гениалните произведения в класическия свят ще прозвучи от сцената на зала България в изпълнение на солистите Емилия Кирчева (сопран), Миряна Калушкова (мецосопран), Михаил Михайлов (тенор) и Александър Носиков (бас).

„Когато се учи история на музиката се чете много и се знае много, но за да почувстваш един композитор, трябва да се потопиш в музиката му, дори да си представиш какво е усещал, когато я е създавал. - твърди Любка Биаджони - За Моцарт хората знаят, че е велик, но той умира сам, болен и беден. Ясен пример, че всички сме равни пред Бог. С филма на Милош Форман „Амадеус" музиката му беше стигнала толкова близо до мен, че всеки път, когато го дирижирам влизам във всяка негова болка, радост, вниквам в неговата душа. Това ми помага да намирам най-правилния път на интерпретация на неговите произведения."

„Реквием" в ре минор е композиран през 1971г., и е последната творба на Моцарт. Въпреки, че по време на написването му, композиторът умира и не успява да го довърши, той се смята за една от най-ценените му и мистериозни произведения, изпълнен за първи път на погребението на Моцарт.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене