Джейми Оливър обича да спи

Авторът на "Моето меню за 30 минути" споделя, че, ако има свободно време, предпочита да си поспи.

Какво те вдъхнови за идеята за 30-минутните менюта?
- Подобно на повечето хора, работя много и се прибирам вкъщи късно вечер. И тъй като мога да готвя, от понеделник до петък винаги приготвях набързо вечерята, като импровизирах с каквото имаше в хладилника. Проблемът с този начин на готвене се състоеше в това, че обикновено отнемаше повече време, отколкото предполагах, и накрая, когато всички се бяха нахранили, вече трябваше да си лягаме. Затова започнах да планирам вечерята предварително, като действах по-бързо и се фокусирах върху идеята да сготвя хубава храна в рамките на 20-30 минути, след като се прибера вкъщи.

Така имах повече време за семейството, преди децата да си легнат, и повече време за почивка. Никой не иска вечер след работа да готви сложни ястия. В „Моето меню за 30 минути" разкривам техниките и малките хитринки, благодарение на които хората ще успеят да приготвят бързо вкусна храна.

С какво тази книга се различава от предишните ти?
- Има няколко основни разлики, но не само от предишните ми книги, но и от почти всички останали готварски книги. Най-голямата разлика е в начина, по който съм написал рецептите: във всички готварски книги, които съм виждал, са представени рецепти за по едно ястие. Например, ако си харесате рецепта за агнешко, сами търсите подходящите салати, гарнитури и десерта. Когато вече сте съставили менюто, трябва сами да съобразите времето, за да станат ястията навреме. В тази книга аз съм направил всичко това вместо вас.

Всяка рецепта е за цяло меню, написана е на разбираем език и има точно определен ред, за да постигнете отлични резултати накрая. Различните компоненти от менюто са представени отделно, така че да можете да направите или само едно от ястията, или да приготвите цялото меню. Лично аз се надявам хората да направят целите менюта, защото идеята е да приготвят храна, която да споделят с любимите си хора.
За кои хора е предназначена книгата?
В общи линии, за всички, които ценят времето си и обичат добрата храна. Дори и опитните готвачи ще намерят вътре трикове, които ще им помогнат да станат по-ефективни в кухнята.

Кое е любимото ти меню от книгата?
- Труден въпрос! Мисля, че са доста разнообразни, така че зависи от настроението ми. Менюто с пастата на бременната Джулс, салатата от цикория и кресон и малките бадемови тарти ми е любимо, защото съпругата ми страшно го обича, когато е бременна, а на мен ми е много приятно да й го приготвям. Освен това е лесно. Също така в книгата има рецепти за печени меса, с което много се гордея - ростбиф за вечеря за 30 минути! Ще е необходима известна практика, за да го направите за половин час, но е напълно възможно!

Обичаш ли да готвиш у дома?
- Въпреки че си изкарвам прехраната с готвене, процесът на приготвяне на храната у дома ми доставя огромно удоволствие. Да събера около трапезата съпругата и децата си, понякога и приятелите и роднините, за да споделим вкусната храна, е най-важното за мен. Няма нужда да чакаме празник, за да го направим. Чувствам се прекрасно, когато след напрегнат работен ден се съберем да вечеряме, и така се разтоварвам от натрупания стрес.

На кои вредни храни не можеш да устоиш?
- Обикновено предпочитам качествена храна, но понякога си хапвам любимите неща от детството, които не биха се харесали на някои хора - като компоти или евтин яйчен крем. От време на време, когато съм в определено настроение, не мога да устоя на пържени във фритюрник скариди.

Коя е любимата ти храна?
- Печеното пиле на мама.

Без кои подправки не можеш?
- Люти чушлета, зехтин екстра върджин, лимон, чесън, босилек и разбира се, сол и черен пипер. 

Какво ново ти предстои?
- Ще си почина малко, за да прекарам известно време с Джулс, момичетата и бебето, но после ме очакват много задачи. Работя по проекта за новите сертифицирани готварски курсове. С екипа ми се трудим здраво по развитието на центровете „Министерство на храната" във Великобритания и Австралия и идеята за кулинарната революция в Америка. Скоро с Адам Пери Ланг - известния специалист по барбекю - ще отворим нов ресторант в Лондон.

Ако имаш 30 свободни минути, как ще ги прекараш?
- Ще спя.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене